Foto: Scanpix

Undantag för Östersjölax tas upp i EU

Uppdaterad
Publicerad

Den olagliga laxexporten från Karlskrona till Frankrike blir en fråga för EU-kommissionen.

Isabella Lövin (MP) vill efter Blekingenytts granskning att Sveriges undantag granskas, vilket kan innebära försäljningsförbud på hemmaplan.

Lax har så höga halter av miljögifter att de bara får säljas i Sverige, Finland och Lettland. Regeringen ansökte förra året om ett permanent undantag från EU:s regler om gränsvärdet för dioxin i fisk.

Livsmedelsverket skrev en rapport om att det vore bättre för svenskarnas hälsa att låta EU:s gränsvärden gälla även i Sverige. Orsaken var att folk helt enkelt inte visste hur farlig Östersjölaxen var och hur ofta de fick äta den.

Olaglig laxexport

Men den rapporten skickade aldrig regeringen till EU-kommissionen och det permanenta undantaget från gränsvärdena klubbades igenom.

Efter Blekingenytts granskning av den olagliga exporten av 105 ton Östersjölax från Blekingefiskarnas centralförening till Frankrike tas frågan upp i EU-kommissionen igen.

Miljöpartisten Isabella Lövin som sitter i fiskeutskottet skriver till kommissionen och frågar om beslutet om Sveriges permanenta undantag från gränsvärdena ska omprövas. Hon undrar även vad EU-kommissionen tänker göra efter den olagliga laxexporten från Karlskrona.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olaglig laxexport

Mer i ämnet