Före detta försäljningsansvarige Per Ahlgren berättar nu att giftig lax eporterats från Blekinge i mer än tio år.

Exporterat giftlax i 10 år

Uppdaterad
Publicerad

Den illegala laxhandeln från Karlskrona till Frankrike har pågått i tio år.

Styrelsen för Blekingefiskarnas centralförening ska gett klartecken till den olagliga exporten.

– Vi beslöt att ta den risken, säger Per Ahlgren, tidigare försäljare på BFC.

Blekingenytt har tidigare berättat att förgiftad Östersjölax olagligt exporterats från Karlskrona till Frankrike. Den illegala laxen hamnade i affärernas kyldiskar och serverades på fina restauranger. Utan att konsumenterna hade en aning om att den innehöll höga halter av miljögifter.

Men nu visar ett avslöjande av Uppdrag granskning i kväll att den illegala handeln pågått i över tio år.

Olaglig laxexport

– Det är alternativet som fanns. Det går inte att sälja laxen i Sverige, man äter inte den här, säger Per Ahlgren, tidigare försäljare på Blekingefiskarnas centralförening, BFC.

Talade ut i Blekingenytt

Den förgiftade Östersjölaxen är svårsåld på den svenska marknaden. Ordförande för Blekingefiskarnas centralförening valde att tala ut i Blekingenytt och erkände att den olagliga exporten var ett sätt att rädda det kustnära fisket. Men nu verkar det som om laxhandeln skett med styrelsens goda minne hela tiden.

– Vi hade ju detta uppe för diskussion i styelsen och beslöt att vi skulle sälja och ta den risken, säger Per Ahlgren.

I Frankrike har laxen från Karlskrona varit en delikatess. Där har den på vissa restauranger sålts för 1 000 kronor kilot. På Livsmedelsverket jämför man laxaffären med hästkötsskandalen.

– Skillnaden är att här finns en långsiktig påverkan på människors hälsa, säger Pontus Elvingsson, statsinspektör Livsmedelsverket.

Mer information om kvällens program hittar du här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olaglig laxexport

Mer i ämnet