Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Distriktsordförande Heléne Björklund (S) är kritisk mot att partikamraten Johanna Beijer valt att avstå coronavaccin.

S-toppens kritik efter partivännens vaccinval: ”Inte ansvarsfullt”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas distriktsordförande, riksdagsledamoten Heléne Björklund, är i dag kritisk till att partikollegan Johanna Beijer avstått vaccinet mot covid-19.

– Jag tycker inte att det är ansvarsfullt. Jag är mycket förvånad, det får jag lov att säga.

SVT Nyheter Blekinge publicerade i helgen nyheten om att minst tre av Region Blekinges fullmäktigeledamöter inte har vaccinerat sig mot covid-19. Det framkommer av en enkät som SVT skickat ut till länets 56 ordinarie ledamöter i regionfullmäktige.

Av de tre som svarat att de är ovaccinerade är en socialdemokraten och oppositionsrådet i Sölvesborg Johanna Beijer – som innan valet 2018 efterträdde Björklund som lokal S-ledare i kommunen.

Distriksordförande Heléne Björklund (S) är mycket kritiskt:

– Jag tycker inte att det är ansvarsfullt. Jag är mycket förvånad, det får jag lov att säga.

Är det okej att man som ledamot i regionen väljer att avstå vaccinet?

– Rent juridiskt så är det ju frivilligt. Men från oss som är ledande företrädare och för mig som är distriktsordförande så är budskapet glasklart: alla som kan ska vaccinera sig. Det är mitt budskap, både till den här ledamoten och till alla andra, framför allt politiker i ledande position.

Delar Löfvens inställning

Tidigare har statsminister Stefan Löfven i en DN-intervju riktat kritik mot ovaccinerade SD-politiker. Han nämnde då också att ”i inget annat parti hade någon företrädare kunnat ligga där och säga att jag valde att inte vaccinera mig”.

– Just den inställningen delade jag med honom och därför är jag mycket förvånad, säger Heléne Björklund.

Johanna Beijer (S) valde under helgens publicering att inte ställa upp på någon intervju utan svarade i mejl att hon testats positivt för antikroppar. Hon har också nämnt att hon ”följer forskningen på området”. Under måndagen valde hon dock att svara på frågor om valet.

Hänvisar till antikroppar

SVT:s enkät visar att även Sverigedemokraternas gruppledare i regionen, Björn T Nurhadi, inte vaccinerats mot covid-19. Han menar att han har antikroppar mot viruset och därmed säger sig ha fullt skydd – ett argument som partiets distriktsordförande står bakom.

– Det är helt fritt upp till var och en om man bör vaccinera sig eller inte. Det ligger inte i mitt område att avgöra. Som situationen ser ut just nu så har han ett skydd mot covid. Han har sin anledning till att inte ha vaccinerat sig och jag känner ingen anledning att misstro det, det ställer jag mig bakom, säger Camilla Karlman (SD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.