En ladugårdsbyggnad totalförstördes i den anlagda branden, men varken människor eller djur skadades. Foto: Peo Möller

Villkorlig dom och skadestånd för minkfarmsbrännare

Uppdaterad
Publicerad

I dag avgjordes fallet med de två unga män som åtalats för att ha tänt eld på en minkfarm i Stiby utanför Sölvesborg. Försvaret hävdar att de ville släppa ut minkar, åklagaren att de har kopplingar till terrorstämplade amerikanska organisationer. Båda döms nu till villkorlig dom.

De två männen var 17 och 18 år gamla när de åkte från Stockholm till Sölvesborg för att campa vid Stiby backe hösten 2019, nära minkfarmen. I branden, som inträffade kvällen 30 oktober 2019, förstördes en ladugård men ingen skadades. Männen åtalades i december 2020.

Den yngre av dem förekommer i en amerikansk terrorutredning och därför har männen utretts av Säpo och FBI. Stibyfallet har innefattat både kopplingar till ekofascistiska organisationer, mordplaner och ett planerat bombattentat mot en abortklinik. Bland polisens bevis finns filmer, bilder och chattar.

Männen har själva erkänt grov skadegörelse men nekat till morbrand och terroristkopplingarna. De säger att de tänkte släppa ut minkar, men satte eld på en byggnad när de insåg att det inte fanns några djur på farmen.

Rättegången inleddes i Nacka tingsrätt 15 januari och nu har domen kommit.

– Eftersom minkfarmen var nedlagd och i konkurs var det fråga om förhållandevis begränsade ekonomiska värden. Dessutom var det ingen risk för att människor skulle skadas. Det är därför fråga om en mindre allvarlig mordbrand, säger chefsrådmannen Olof Wetterqvist i en kommentar.

De bägge gärningsmännen döms till villkorlig dom och tvingas betala 132 000 kronor i skadestånd. Den yngre av gärningsmännen döms också till böter.

– Om de hade varit över 21 år skulle de sannolikt ha dömts till fängelse, säger chefsrådmannen Olof Wetterqvist i en ytterligare kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De två männen säger sig vara spelkompisar med specialintressen. Åklagaren menar att de har anlagt mordbranden i Stiby och har kopplingar till flera olika terrororganisationer. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer