Frej Larsson. Foto: Maja Suslin/TT

Dömdes efter låttext om polis – Frej Larssons fall prövas i Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Frej Larsson dömdes till villkorlig dom och dagsböter för hot mot tjänsteman efter en låttextrad om en polis. Nu ska Högsta domstolen ta upp fallet.

Hösten 2018 åtalades artisten Frej Larsson för hot mot tjänsteman efter att han lade upp en bild på en fisk han döpt efter en polis på Instagram. Fisken skulle enligt bildtexten filéas innan valborg. Bilden följdes av en låttext där polisen nämns vid namn.

Friades i tingsrätten

Åklagaren har, i samband med tingsrättens dom, sagt att det inte spelar någon roll om hot uttrycks på ett konstnärligt sätt som i en låt, det är fortfarande ett hot.

Tingsrätten friade Frej Larsson, men när fallet var uppe i hovrätten dömdes han till villkorlig dom och dagsböter.

I en tidigare intervju med Kulturnyheterna säger Frej Larsson så här om hovrättens dom: ”Jag har inget uppsåt att väcka fruktan med min musik, eller hota någons liv. Det här är en konstform som jag har hållit på med sedan jag var liten”

Försvaret överklagade den fällande domen och Högsta domstolen har nu meddelat att de prövar målet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.