Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
PFAS-föreningen jublar efter beskedet: ”Har kämpat i tio år” Foto: SVT

PFAS-drabbade får rätt till skadestånd för förgiftat dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

De PFAS-drabbade i Kallinge får rätt till skadestånd. Det meddelar Högsta domstolen, som därmed river upp hovrättens dom. Beskedet mottogs med jubel och glädjetårar hos de drabbade som samlats i Kallinge.

Tingsrätten gav de drabbade i PFAS-föreningen rätt till skadestånd från Ronneby kommun, då det ansågs vara en personskada att ha druckit vatten med för höga PFAS-halter.

Men hovrätten rev upp domen, och menade att en förhöjd risk för PFAS-relaterade sjukdomar inte går att klassa som en personskada.

Vattenskandalen i Kallinge

Och nu kommer beskedet att Högsta domstolen går på tingsrättens linje.

– Det här har varit en David mot Goliath-kamp i tio år. Det har kostat oss enormt med pengar, tid och energi, och det är så skönt att vi äntligen har nått hit, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen.

PFAS i blodet – en personskada

I sitt avgörande konstaterar Högsta domstolen att ”risken för att ett fysiskt defekttillstånd ska inträda i framtiden principiellt sett inte i sig kan anses utgöra en personskada”, men till skillnad från Hovrätten menar domstolen att en personskada redan uppkommit hos var och en av de drabbade i form av förhöjda halter av PFAS i blodet.

– Domstolens bedömning är att de höga halter PFAS som de boende har i blodet innebär en så beaktansvärd fysisk försämring av deras kroppar att de drabbats av ett fysiskt defekttillstånd som i skadeståndsrättslig mening är en personskada, säger Jonas Malmberg, domare i Högsta domstolen.

Domen innebär även att PFAS-föreningen inte behöver stå för rättegångskostnaderna, som nu uppgår till drygt 10 miljoner kronor.

– Rättvisa får man inte, det skapar man. Och det har vi gjort. Tio års kamp är över, säger Herman Afzelius. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lättnad och glädje efter beskedet: ”Har inte förstått” Foto: Jerker Hagman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet