Robert Malmgren på Affärsverken har svårt att förstå att osorterade sopor lämnas på Karlskronas återvinningsstationer. Foto: SVT/FTI

Mer och mer matavfall lämnas på återvinningsstationerna

Publicerad

Det senaste året har personal vid Affärsverken märkt att allt mer matavfall lämnas vid länets återvinningsstationer.

– Det är inte innehållet i containrarna det är fel på, utan det som dumpas omkring, “de svarta sopsäckarna”, säger Robert Malmgren på Affärsverken.

Av Sveriges 5 000 återvinningsstationer återfinns 45 i Karlskrona. De ägs av Förpacknings- och tidningsinsamlingen FTI, men töms och städas av Affärsverken, vars städteam forslar bort ett par hundra kilo dumpat och osorterat skräp varje dag.

Märkligt beteende

Affärsverken drar slutsatsen att det är restauranger som står för den ökade dumpningen av matavfall. Utöver matrester omhändertas bland annat dunkar med frityrolja, förpackningar och konservburkar.

– Jag kan tycka att det är ett oerhört märkligt beteende att sätta sådant här avfall vid en återvinningsstation, säger Robert Malmgren, produktansvarig för renhållningsområdet Cirkulär på Affärsverken.

Skaderisk

Förutom att en nedskräpad station får besökarnas sorteringssamvete att svikta menar Robert Malmgren att det handlar om ett arbetsmiljöproblem för städ- och tömningspersonal.

– Vi vet inte vad som finns i säckarna. Det är en skaderisk som inte är bra. Det kan också vara farligt för privatpersoner eller barn som finns i området, om det dumpats farligt avfall, eller vad det kan vara, säger Robert Malmgren.

Liknande problem finns i hela länet, och under våren stängde FTI en station i Ronneby då sopor tömts fel i uppbrutna containrar.

Hör Robert Malmgren berätta hur många ton dumpat skräp som städas bort per år i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.