Av Sveriges 5 000 återvinningsstationer återfinns 45 i Karlskrona. De ägs av Förpacknings- och tidningsinsamlingen FTI, men töms och städas av Affärsverken, vars städteam forslar bort ett par hundra kilo dumpat och osorterat skräp varje dag.
Märkligt beteende
Affärsverken drar slutsatsen att det är restauranger som står för den ökade dumpningen av matavfall. Utöver matrester omhändertas bland annat dunkar med frityrolja, förpackningar och konservburkar.
– Jag kan tycka att det är ett oerhört märkligt beteende att sätta sådant här avfall vid en återvinningsstation, säger Robert Malmgren, produktansvarig för renhållningsområdet Cirkulär på Affärsverken.
Skaderisk
Förutom att en nedskräpad station får besökarnas sorteringssamvete att svikta menar Robert Malmgren att det handlar om ett arbetsmiljöproblem för städ- och tömningspersonal.
– Vi vet inte vad som finns i säckarna. Det är en skaderisk som inte är bra. Det kan också vara farligt för privatpersoner eller barn som finns i området, om det dumpats farligt avfall, eller vad det kan vara, säger Robert Malmgren.
Liknande problem finns i hela länet, och under våren stängde FTI en station i Ronneby då sopor tömts fel i uppbrutna containrar.
Hör Robert Malmgren berätta hur många ton dumpat skräp som städas bort per år i klippet ovan.