De gamla jeeparna ska efter lång tjänstgöring och hård kritik bytas ut. Foto: SVT

Efter 40 års tjänstgöring – kritiserade jeepar byts ut

Uppdaterad
Publicerad

Försvarets materialverk, FMV, har upphandlat ett kontrakt värt 200 miljoner kronor för att byta ut de gamla militärjeeparna. De nuvarande så kallade ”Dallas-jepparna” har rullat på sedan 1981 i bland annat Kallinge.

Flygvapnets nuvarande fordon av typen ”Dallas” köptes in redan 1981 och har en konstruktion som är från 1960-talet. Efter att huvudskyddsombuden vid Sverige tre flygflottiljer slog larm för ett år sedan har FMV nu meddelat att upphandlingen av nya fordon är klar.

Hela 90 stycken så kallade klargöringsfordon köps in av Mercedes-Benz AG. Fordonen ska anpassas för att möta kraven och sedan fördelas till stridsflygskompanierna och till helikopterskvadronerna, där F17 i Kallinge ingår.

De nya fordonen kommer levereras under 2020 till 2022. Kontraktet är värt drygt 200 miljoner. Således kommer ”Flygvapnets rullande veteranbilssällskap” som de kritiserade jeeparna kallats att fasas ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.