Peder Blohm Bokenhielm är ordförande i Bensinupproret 2.0. Han vill sänka priset på bensin. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Efter domen: Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm lämnar politiken

Uppdaterad
Publicerad

I mars dömdes Peder Blohm Bokenhielm, Bränsleupprorets ledare och moderat Olofströmspolitiker, för penningbrott efter en kidnappningshärva i hans egen fastighet.

Nu står det klart att Bokenhielm lämnar länet och sätter de politiska uppdragen på paus.

Blekinge tingsrätt dömde Bokenhielm till böter och skadestånd på drygt 30 000 kronor och domen har  nu överklagats till hovrätten.

Målet blev en känslig fråga för Moderaterna, som inför valet 2022 såg Bokenhielm som en toppvärning till partiet. Efter att åtalet blev känt pressades de lokala moderatpolitikerna på frågan om Bokenhielm borde uteslutas från partiet.

Men nu står det klart att Bokenhielm självmant valt att lämna både länet och partiet, vilket BLT tidigare rapporterat. Från Vilshult i Olofström har flytten gått västerut till Skåne.

– Vi hade fått nog av otryggheten som vi kände i Vilshult, vi hade ingen hemkänsla där längre efter det som hänt där och det vi utsatts för efteråt, säger Bokenhielm till tidningen.

Samtidigt har han, i väntan på hovrättens dom, slutat att betala in medlemsavgiften till Moderaterna.

– Om jag blir friad där så finns det inget som hindrar mig från att arbeta i ett parti igen, och jag anser fortfarande att det är Moderaterna som bäst motsvarar mina åsikter, säger han till BLT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han leder en grupp på Facebook med över en halv miljon följare – Vem är Peder Blohm Bokenhielm? Foto: TT/Claudio Bresciani

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.