Efter fängelsedomen – blufföretagarens fall prövas på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Den 54-årige företagaren drev hundratals bolag, där falska årsredovisningar med kraftigt uppblåsta siffror lämnades in i flera fall. Tingsrätten dömde mannen till 18 månaders fängelse för sex fall av grovt bokföringsbrott, och i dag prövas ärendet av hovrätten.

SVT Nyheter Blekinge har tidigare granskat den 54-årige Blekingeföretagarens affärsverksamhet, och kunnat visa på ett omfattande misstänkt kreditbedrägeri där uppblåsta årsredovisningar möjliggjort kreditköp för flera miljoner.

Dömdes i april

Totalt har mannen haft omkring 200 olika bolagsengagemang under de senaste åren. I april 2019 dömdes mannen till 18 månaders fängelse av Blekinge tingsrätt, för att ha skrivit under uppblåsta årsredovisningar i sex av bolagen.

Bolagsbedragaren i Blekinge

Domen överklagades av båda parterna, och i väntan på hovrättsförhandlingarna kunde SVT avslöja hur nya misstänkta bluffbolag startades upp med nära kopplingar till 54-åringen.

Sägs ha blivit hotad

I tingsrätten menade 54-åringen att han blivit hotad att skriva under årsredovisningarna, alternativt att han fått betalt för att göra det. Även när SVT konfronterade mannen i början av året hävdade han sin oskuld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolagsbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet