Efter fem år kan rektor Johan Johanssons familj få till en uppgörelse med Karlskrona kommun. Foto: Henrik Friberg/SVT

Efter fem år – nu kan rektorns familj få ett avslut

Uppdaterad
Publicerad

I drygt fem år har familjen kämpat för en offentlig ursäkt.

Nu diskuteras en uppgörelse mellan Karlskrona kommun och rektorn Johan Johanssons anhöriga.

Men ansvariga politiker tvekar.

I augusti förra året – drygt fyra år efter den då djupt deprimerade rektorns självmordsförsök – beslutade Försäkringskassan att klassa rektorns psykiska tillstånd som en arbetsskada. Enligt beslutet uppkom arbetsskadan den 12 maj 2014 – samma dag som delar av den dåvarande kommunledningen på en presskonferens meddelade att rektorn stängts av från sin tjänst.

Bakgrunden var att kommunledningen ansåg att rektorn inte fullföljt sina skyldigheter och tagit ansvar kring den åttaåriga skoleleven Yara – som brutalt mördades av släktingar på valborgsmässokvällen samma år.

Fallet Yara

Senare kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja att rektorn i själva verket följt kommunens interna rutiner.

Har träffat familjen

Sedan dess har rektorns familj, uppbackad av en stödförening, kämpat för offentlig upprättelse. Någon ursäkt har hittills inte uttalats från den tidigare arbetsgivaren och inte heller har någon kompensation erbjudits familjen. Men nu är läget annorlunda. Sedan i somras arbetar kommundirektör Carl-Martin Lanér med att få till ett definitivt avslut som familjen kan acceptera.

– Jag kan bekräfta att jag träffat familjen och fört samtal för att hitta en framkomlig väg till ett värdigt avslut, säger han.

Enligt vad SVT Nyheter Blekinge erfar skulle en sådan uppgörelse betyda att rektorns familj dels får en offentlig ursäkt, dels att kommunen tar ett ekonomiskt ansvar för Johan Johanssons fortsatta rehabiliteringskostnader.

Krävs politiskt ja

Eftersom ärendet mellan rektorn och Karlskrona kommun är formellt avslutat krävs det dock ett politiskt initiativ för att få till en uppgörelse som ligger utanför kollektivavtalet. Och tidigare har kommunen av SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) avråtts från att ingå en överenskommelse med rektorns familj – och ansvariga politiker tvekar.

– Att bevilja någon ekonomisk ersättning eller kompensation blir svårt. Men jag har inget problem med att kommundirektören hänvisar till de brister som framkom i den rapport som gjordes efter händelsen, säger kommunstyrelsens ordförande Sandra Bizzozero (S).

Sandra Bizzozero (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona. Foto: SVT

”Ett öppet sår”

Rektorns hustru Karin Johansson har – trots att drygt fem år passerat – inte slutat att hoppas.

– En ursäkt skulle för oss som familj betyda upprättelse och ett sätt att kunna gå vidare. Det här är ett öppet sår som vi påminns om dagligen. Vi är drabbade men upplever inte att någon hittills tagit ansvar för vår situation, säger hon.

Hon beskriver samtalen med kommundirektören som ”hoppfulla”, men är besviken över att Sandra Bizzozero inte är villig att slutföra uppgörelsen för att få ett avslut.

– Det känns inte bra alls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet