Grannen Jerry Göransson vill bevara en bokskog med fridlysta och hotade fladdermöss i Hällevik, men Sölvesborgs samhällsbyggnadschef Anders Wanstadius vill bygga bostäder på platsen. Foto: SVT

Beskedet: Då avgörs strid om bokskog i Hällevik

Uppdaterad
Publicerad

Nya bostäder står mot en bokskog med fridlysta och hotade fladdermöss i Vassabacken utanför i Hällevik.

Nu är det klart att högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen kommer avgöra målet i juni.

I över tio år har planerna funnits. Och för två år sedan gav Sölvesborgs kommun klartecken till bostadsområdet Vassabacken i Hällevik.

Men grannarna invänder att det inte går att bygga 170 bostäder i en bokskog med fridlysta och hotade fladdermöss. De överklagade därför detaljplanen till Mark- och miljödomstolen, som stoppade planerna i december 2022.

Ska avgöra bokskogsstriden

Sölvesborg kommun överklagade i sin tur till högsta instans. Nu är det klart att Mark- och miljööverdomstolen kommer till Blekinge för att avgöra målet.

– Jag hoppas att byggplanerna stoppas även den här gången. Så blir det om svensk lag och EU:s miljödirektiv ska följas. Det handlar om fridlysta och hotade arter i en fin bokskog, viktig för våra barn och barnbarn, säger Jerry Göransson, som är en av grannarna.

”Hoppas få bygga”

– Vi har anpassat planerna och minskat antalet bostäder för att bevara och skydda djur och natur. Så vi hoppas att det ska kunna möjliggöra byggandet av fler bostäder i Hällevik, som är viktigt för framtida skatteintäkter, säger Sölvesborgs samhällsbyggnadschef Anders Wanstadius.

Den 21 juni är både Sölvesborgs kommun och de kritiska grannarna kallade till Blekinge tingsrätt i Karlskrona för att ge sin syn. Domen kommer att meddelas senare i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.