Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera åtgärder diskuteras nu inom Blekinge Fotbollförbund för att leva upp till den nolltolerans som förbundet har mot våld på plan. Hör disciplinutskottets Sven-Olle Persson i klippet. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Så agerar fotbollförbundet i Blekinge efter våldsincidenterna

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av två veckor har tre fotbollsspelare stängts av efter våldsincidenter under matcher i Blekinge.

Nu planerar Blekinge Fotbollförbund för fler åtgärder för att fortsätta sin strävan mot nolltolerans för våld på plan.

En ung fotbollsspelare skallade en motståndare när två Blekingelag möttes i början av maj. Straffet blev avstängning i sju månader från all fotboll och Sven-Olle Persson, ordförande i disciplinutskottet, sa då att det är ett av de grövsta straff han varit med om att döma ut.

Och sen gick det inte mer än två veckor, så kom nästa incident – ett blodigt slagsmål mellan två personer mitt under pågående match.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här, säger Sven-Olle Persson, när SVT Nyheter Blekinge träffar honom under torsdagen.

Projekt mot nolltolerans

Efter flera grova utvisningar skapade Blekinge Fotbollförbund redan 2018 något som man kallar för Nolltolerans 2.0 – ett projekt som resulterade i att antalet utvisningar mer än halverades till nästkommande säsong.

Men det här arbetet kommer nu utvecklas, efter de senaste veckornas incidenter.

– Det kanske är naivt att tro att man kommer till noll, men man måste hela tiden jobba med de här frågorna. Det kan vara utskick till samtliga föreningar, föreningsbesök och information. Vi diskuterar också att skapa en så kallad fair play-trappa inför nästa säsong.

Fair Play-trappa

Fair Play-trappan är en modell då förenings lag kan åläggas påföljd baserat på antalet varningar och utvisningar för spelare och ledare utifrån upprättade föreskrifter.

Källa: svenskfotboll.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.