Foto: SVT

Efter SVT:s granskning: Flygkåren bryter avtalet med Blekingeklubben

Publicerad

Efter SVT Nyheter Blekinges granskning, som avslöjade att Blekinge flygklubb olovligen reparerat sina flygplan själva, väljer nu Frivilliga flygkåren att omgående bryta sina avtal med klubben.

Frivilliga flygkåren har fram tills igår hyrt Blekinge flygklubbs plan för att bland annat flyga brandflyg och spaningsuppdrag för Försvarsmakten. Men efter avslöjandet att klubben brutit mot avtalet parterna emellan, genom att ha reparerat flygplanen själva, bryts nu avtalet.

– Vi har sedan i går sagt upp avtalet beroende på de uppgifter om eget underhåll som har presenterats för oss, säger Lars-Göran Johansson, flygchef på Frivilliga flygkåren.

Han ser allvarligt på det inträffade.

– Är det en obehörig person som gör underhåll på ett felaktigt sätt kan flygplanet gå sönder. Det skulle i värsta fall kunna leda till allvarliga olyckor.

”Har inte hänt tidigare”

Under tiden som Frivilliga flygkåren gjort en internutredning har planen haft flygförbud inom kåren, vilket så sent som i måndags resulterade i att plan från grannlänen fick utföra bevakning av åar och vattendrag efter senaste tidens extrema vattenflöden i Blekinge.

Och att avtal mellan Frivilliga Flygkåren och lokala flygklubbar sägs upp är mycket ovanligt.

– Vad jag känner till har det inte hänt tidigare, säger Lars-Göran Johansson.

SVT Nyheter Blekinge har sökt ansvariga i Blekinge flygklubb.

– Det stämmer att de har sagt upp avtalet, men min bild är att det beror på att Frivilliga flygkåren inte har någon fungerande ledningsgrupp i Blekinge. Men jag ska läsa vad de har skrivit, säger en av de ansvariga i flygklubben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.