Nyrenoverade Torgbacken väntar på fler svar efter giftlarmet innan den kan öppna igen. Foto: Stina Sandström/SVT

Efter giftlarmet: Nya svar visar att barnen kan flytta tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Gifterna bly och kvicksilver upptäcktes på lekplatser. Nu visar en ny undersökning att barnen kan återvända.

Men Karlskrona kommun vill invänta ytterligare provsvar innan ett klartecken om att miljön är riskfri.

Det var i september som giftlarmet kom. Marken vid lekytorna vid två av Trossös förskolor i Karlskrona innehåller så höga halter av gifter att barn inte får leka där. Prover visade för höga halter av bly och kvicksilver – föroreningar som överstiger Naturvårdsverkets riktvärden.

Den ena förskolan, Torgbacken, renoveras så där fanns inga förskolebarn eller personal när gifterna upptäcktes. När det gäller den andra förskolan, Borgen, hänvisades barnen tills vidare till Amiralitetsparkens lekplats.

Undersökt gifterna

Efter giftlarmet gav Karlskrona kommun ett externt företag i uppdrag att göra en riskbedömning och föreslå åtgärder. Företaget har nu presenterat sitt svar.

Enligt företaget kommer barn och personal inte i kontakt med den förorenade jorden. Dels eftersom stora delar av utegården är asfalterad och dels eftersom delar av lekplatsen består av sandlådor där sanden byts ut.

– Utifrån vad konsulten sett bör barnen på Borgens förskola flytta tillbaka till gården igen, säger Marina Eriksson, som är avdelningschef på kunskapsförvaltningen.

Väntar på fler svar

Men kommunen vill inte ge klartecken till personal och barn att använda lekplatsen igen förrän ytterligare svar kommit från Arbets- och miljömedicin i Lund.

– Om den här riskbedömningen som vi har fått svar på är hängslen. Så är nästa uttalande från miljömedicin livremmen, säger Marina Eriksson.

Kommunen väntar också med att öppna nyrenoverade Torgbackens förskola tills svaren från Arbets- och miljömedicin i Lund kommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.