Hör föräldarna berätta om sagostunden i klippet. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Trots hoten – klart för Drag Queen Story Hour i Olofström

Uppdaterad
Publicerad

En sagostund i Olofström väckte nationell uppmärksamhet under förra året efter att hot och hat riktats mot sagoläsande drag queens.

Sagostunden fick genomföras digitalt. Men under hösten finns Drag Queen Story Hour åter med i programmet.

– I år har vi en helt annan beredskap, säger bibliotekarien Lotta Fandén till Sydöstran.

Som en del i Olofströms biblioteks höstprogram under fjolåret var två drag queens inbokade för att läsa sagor. Men efter att bibliotekschefen mottagit riktade hot mot evenemanget valde kommunen att hålla sagostunden digitalt.

I oktober 2022 skickade okända avsändare mejl till biblioteket. I den polisanmälan som upprättades framkom bland annat att avsändare skrivit ”Må ni brinna i helvetet era pedofiler” och ”Jag skulle vända uppochned på både er och biblioteket om detta var mina barn”.

– Rent generellt tänker jag att det är en farlig utveckling om biblioteken inte kan genomföra sin verksamhet som de planerat på grund av hot, sa Barbro Hallberg, bibliotekschef på Olofströms bibliotek, till SVT Nyheter Blekinge vid tillfället.

Bättre förberedda

Men nu väljer alltså biblioteket att ge Drag Queen Story Hour en ny chans.

– Förra året var vi helt oförberedda, så det var av ansvar för barnen som genomförde programmet digitalt. Men i år har vi en plan och har förberett för att kunna genomföra våra program, säger bibliotekschef Barbro Hallberg till BLT.

Sagostunden hålls på Olofströms bibliotek i november.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.