Foto: SVT

Efter hundstöld – mer synlighet på hundutställning

Publicerad

I helgen är det dags för den internationella hundutställningen i Ronneby där 2.400 hundar beräknas delta. Förra året blev dramatiskt när tre hundar stals mitt under utställningen och inför i år kommer därför funktionärerna vara mer synliga.

För ett år sedan blev det en mardrömshelg för en hundägare från Skåne som fick sina tre laboratorer stulna mitt under utsällningen.

– Det var en fruktansvärd händelse och det har aldrig hänt i Sverige förut så vi togs på sängen, säger Ove Johansson, ordförande i Blekinge Kennelklubb.

I helgen är det återigen dags för det stora evenemanget och efter förra årets händelse har Blekinge Kennelklubb, som är arrangör, gjort vissa säkerhetsåtgärder.

– Vi ska försöka göra oss mer synliga. Vi har köpt in västar och kommer att gå omkring mer på området, säger Ove Johansson.

LÄS MER: Hundar stals mitt under utställning

Däremot har funktionärerna som arbetar under helgen inte blivit fler. Totalt är det ungefär 100 personer som arbetar med utställningen varav 30 stycken är så kallade övriga funktionärer som kommer vara med synliga.

Det kommer inte heller finnas några vakter på utställningen.

– Det har aldrig varit några vakter på hundutställningar i Sverige och det tänker vi inte heller ha. Vi försöker göra på det sättet att vi gör oss synligare och håller oss ute på planerna, säger Ove Johansson.

LÄS MER: 2100 hundar i Brunnsparken

Ove Johansson säger också att de kommer att ropa upp i högtalarna att ha koll på sina hundar.

– Varje människa har ansvar för sina prylar och sina hundar men vi ska försöka hjälpa dem att ta det ansvaret, säger han.

Inför årets internationella hundutställning väntas 2.400 hundar delta och tävlingen pågår under hela helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.