Karlshamns kommun anmälde ett av sina särskilda boenden till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter att en vårdtagare kränkts. Foto: TT

Efter kränkningar på vårdboende – åtgärder meddelas om två veckor

Uppdaterad
Publicerad

Beslut om åtgärder efter kränkningar på ett särskilt boende i Karlshamn dröjer i två veckor. Det meddelade Karlshamns kommun på tisdagseftermiddagen.

Personal inom omsorgen i Karlshamns kommun gjorde nyligen en lex Sarah-anmälan efter allvarliga missförhållanden på ett av kommunens särskilda boenden, där en vårdtagare behandlades illa.

Fått larm avstängt

Den boende har bland annat utsatts för nedsättande tillmälen och fått larmet avstängt när personal tyckt att det använts för ofta. Enligt kommunen har den boende också stoppat papper i munnen på sig själv. Orsaken till det var att personen ville undvika att vara för högljudd och därmed bli utskälld av personalen.

– Vi ser ytterst allvarligt på det dåliga bemötandet som vårdtagaren fått, säger Torill Skaar Magnusson, chef för omsorgsförvaltningen.

Får konsekvenser

Karlshamns kommun överväger nu vilka konsekvenser det kommer att få för personalen som behandlat vårdtagaren illa. Under tisdagseftermiddagen meddelade kommunen att besked om disciplinära åtgärder kommer först om två veckor.

– Vilka åtgärder som vi kommer fram till kan vi inte berätta om förrän om cirka två veckor. Den arbetsrättsliga processen måste få ta sin tid, säger Jessica Lindström, HR-specialist på Karlshamns kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.