Gabriel Norrgård har nominerats av domkapitlet. Foto: SVT/Privat

Efter kyrkokrisen: Han blir ny kyrkoherde i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Rekryteringen av en ny kyrkoherde till Karlskrona-Aspö pastorat har varit långdragen. Men nu har en lämplig kandidat utsetts.

Tre kandidater sökte tjänsten som ny kyrkoherde i Karlskrona-Aspö pastorat. Av dem fanns två kvar när det var dags för domkapitlets lämplighetsprövningar och intervjuer.

I ett yttrande meddelar domkapitlet nu att Gabriel Norrgård, kyrkoherde i Dörby-Hossmo pastorat i Kalmar, bör tillsättas på tjänsten.

– Det känns gott att domkapitlet ger mig det förtroendet i ett sargat pastorat. Fattar kyrkorådet beslutet att erbjuda mig tjänsten kommer jag att tacka ja, säger han.

Hur ser du på de problem som pastoratet i Karlskrona kantats av?

– Pastoratet har genomgått ett stålbad och står inför ett spännande läge. Min bild är att man tog bra krafttag mot problemen med Eva-Karin Lindgren som vikarierande kyrkoherde, säger Gabriel Norrgård.

”Känns mycket bra”

Enligt kyrkorådets ordförande Gertie Olsson (S), är pastoratet överens med domkapitlet.

– Men vi kommer att fatta ett formellt beslut imorgon. Mitt intryck av Gabriel är att han är en positiv och erfaren man. Det känns mycket bra. Jag hoppas att han kan vara på plats till påsk, säger kyrkorådets ordförande Gertie Olsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.