Foto: SVT

Tre sökande – men ny kyrkoherde dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Rekryteringen av en ny kyrkoherde till Karlskrona-Aspö pastorat har pågått sedan i somras – och var länge fruktlös.

Men när ansökningsperioden gick ut under söndagen fanns tre sökande.

– Det känns bra att tre personer har sökt. Det var olyckligt att det inte kom några sökande första gången, säger kyrkorådets ordförande Gertie Olsson (S).

Vikarierande kyrkoherde Eva-Karin Lindgren slutar den 30 november. Men enligt Gertie Olsson (S) kan en ersättare i bästa fall kliva på tjänsten i mars eller april.

Krisen i Karlskronakyrkan

Innan dess ska domkapitlet göra en lämplighetsprövning av kandidaterna, ett flertal intervjuer hållas och ett slutgiltigt beslut tas av pastoratet.

Hur kommer ni lösa perioden utan kyrkoherde?

– Våra komministrar och pensionerade präster kan vikariera som kyrkoherdrar. Är det så illa att vi står utan präst vid något tillfälle får vi kanske ställa in, säger Gertie Olsson (S).

De tre kandidaterna

Tre kandidater övervägs nu för att ta över som kyrkoherde. Det är Gabriel Norrgård, kyrkoherde i Dörby-Hossmo pastorat i Kalmar, Magnus Persson från Kristianstad, som arbetat som präst i tolv år, och Joakim Selin, kyrkoherde med bakgrund i Göteborg.

Joakim Selin blev omskriven i samband med turbulens på sin tidigare arbetsplats i Kungsäter-Veddige pastorat, som slutade med att arbetsdomstolen slog fast att han avskedades på felaktiga grunder av församlingen. Även i Kinna där Selin tidigare arbetat blev han 2018 utköpt från församlingen.

– Vi har skiljts i samförstånd, det finns ingen konflikt ifrån min sida. Jag har gjort det jobbet som har efterfrågats, sen har det inte efterfrågats längre, säger Joakim Selin.

Hur ser du på de problem som pastoratet i Karlskrona kantats av?

– En utmaning. Jag är en obotad optimist. Kyrkan har funnits här i tusen år och jag tänker att det är möjligt att hitta en väg framåt.

Gertie Olsson känner till uppgifterna.

– Men jag känner inte till några detaljer. Det är domkapitlets sak att bedöma, så det gör inte jag, säger Gertie Olsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet