Foto: SVT

Kyrkoherdens tuffa bokslut: Vände kris till plusresultat

Uppdaterad
Publicerad

När Eva-Karin Lindgren kom till Karlskrona-Apsö pastorat för ett år sedan möttes hon av förtvivlad personal. Dessutom var församlingens pengar slut.

Nu är hennes uppdrag över – men hon lämnar ett plusresultat efter sig.

26 personer hade redan tackat nej till jobbet som vikarie för kyrkoherden Pamela Garpefors, när Eva-Karin Lindgren tog sig an uppdraget. I oktober 2019 började hon på församlingsexpeditionen i Karlskrona och möttes då av en förtvivlad personal.

– Problemet var att det hade varit mycket oro och ovisshet om vem som leder och var vi är på väg, säger Eva-Karin Lindgren.

Tystnadskultur och konflikter

Pastoratet var tyngt av konflikter, tystnadskultur och personalflykt, något som SVT Nyheter Blekinge kunde avslöja under våren 2019. Men församlingen hade även försatts i ekonomisk kris, efter att renoveringen av Fredrikskyrkan blivit 100 miljoner dyrare än planerat. Situationen var så allvarlig att sju anställda fick sägas upp.

– För att klara det var jag tvungen att distansera mig från uppgiften. Jag led med folk men jag var tvungen att göra det jag skulle. Jag led nog mer med människor som kände sig svikna av alla visioner och drömmar som hade målats upp, säger Eva-Karin Lindgren.

Tre sökande

Pastoratet har sedan en tid tillbaka letat efter en ny kyrkoherde men utan framgång. När Lindgren i september meddelade att hon slutar sitt uppdrag blev det bråttom. Nu finns tre sökande till tjänsten men det kan dröja till våren innan den är tillsatt.

Och den mycket anstränga ekonomiska situationen som pastoratet befann sig i för ett år sedan har nu vänts till ett försiktigt plusresultat. 

– Vi måste göra väldigt kloka beslut framöver. När vi gick ut till personalen och sa att vi inte hade några pengar, var alla oerhört solidariska. Man började se över sina resurser och så kommer vi få fortsätta göra. Men jag tycker inte det finns något negativt i det. Det finns ingen anledning att slösa med medel mer än man behöver, säger Eva-Karin Lindgren.

I videoklippet berättar Eva-Karin Lindgren mer om sin tid i pastoratet Karlskrona-Aspö

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.