Foto: SVT Design

Efterlyste vikarierande kyrkoherde – 26 tackade nej

Uppdaterad
Publicerad

När kyrkoherden Pamela Garpefors sjukskrev sig sökte pastoratet en vikarierande kyrkoherde. Ett svårt uppdrag skulle det visa sig. 26 personer tackade nej till uppdraget.

– Vi kontaktade alla vi kunde komma på, säger Henrik Lindén, kontraktsprost.

Uppdraget att hitta en vikarie föll på bland andra kontraktsprost Henrik Lindén, som ringde runt till präster i hela södra Sverige.

Även Garpefors själv hjälpte till med olika kontakter.

Krisen i Karlskronakyrkan

–  Vi gjorde många ansträngningar för att försöka lösa situationen under sommaren. Kanske var det någon som hade barnbarn eller en sommarstuga i Karlskrona och som kunde tänka sig att hjälpa till under några veckor. Men det visade sig svårt. Vi befinner ju oss i ett län med inte särskilt många angränsande kommuner heller, vilket försvårade arbetet, säger han.

Ser inget problem

Att 26 personer tackade nej till tjänsten ser han inte som ett problem.

– Jag vill inte tolka siffran som att ingen vill jobba i Karlskrona. Många var redan uppbokade på andra håll och vi var ganska sent ute. Att hitta rätt person är en utmaning som många församlingar brottas med, säger Henrik Lindén.

Vikarierande kyrkoherde är nu Jenny Fogelström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet