Foto: SVT

Ratades som kyrkoherde – anmäler ledningen för diskriminering

Uppdaterad
Publicerad

Prästen Ann-Louise Trulsson i Karlskrona ratades helt som vikarierande kyrkoherde i sommar. Trots mångårig erfarenhet hyrde pastoratet i stället in en pensionär. Nu har hon sjukskrivit sig – och anmält arbetsgivaren för kränkande särbehandling.

Öppna konflikter, personalflykt och en djup förtroendekris för ledningen har det senaste året orsakat allvarliga interna slitningar i Karlskrona-Aspö pastorat. SVT Nyheter Blekinge granskade under våren situationen inom kyrkan och därefter har ytterligare en arbetsmiljöundersökning gjorts – med nya katastrofsiffror för arbetsgivaren.

Kontraktsprost Pamela Garpefors är sjukskriven sedan en tid och pastoratet har tvingats till stora ansträngningar för att under sommarmånaderna fylla luckan efter kyrkoherden.

Krisen i Karlskronakyrkan

Men prästen Ann-Louise Trulsson, som redan tillhör pastoratet och som under fem år arbetat som kyrkoherde i en annan församling, anses inte duga som vikarie i sommar.

– Jag har inte ens fått frågan och har därför heller varken kunnat tacka nej eller acceptera uppdraget. Tre av mina kollegor ska hoppa in samt en pensionerad präst. Jag har arbetat som präst i 25 år, varav fem som kyrkoherde utan anmärkning och har en gedigen erfarenhet. Men tydligen är det inte tillräckligt, säger Ann-Louise Trulsson, som också hon nu är sjukskriven.

– Situationen har lett fram till det.  Det har varit påfrestande och besvärligt. Vi befinner oss i ett djupt olyckligt och mycket tråkigt läge. Problemen måste lösas.

Anmäler kyrkorådet

Via sitt fackförbund har Trulsson i dagarna anmält ”hela arbetsledningen” för kränkande särbehandling.

– De har helt förbisett mig och inte visat minsta intresse av att föra en dialog. Och jag har inte fått någon förklaring till varför jag inte får gå in i en ledarskapsfunktion under sommaren.

Hur ser du på framtiden?

– Jag hoppas och tror på en snabb lösning.

Kyrkorådets ordförande Gertie Olsson (S) lägger på luren när SVT försöker kontakta henne och vägrar kommentera anmälan. Men Henrik Lindén, som tillfälligt tagit över som kontraktsprost i Karlskrona, beklagar att ännu en av pastoratets präster nu sjukskrivit sig.

– Det är väldigt tråkigt och har naturligtvis påverkat vår sommarplanering. Nu tittar vi på möjligheten att genomföra exempelvis någon andakt i sommar utan präst närvarande. Så kan man göra. Övriga frågor får jag hänvisa till kyrkorådet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet