Carl-Martin Lanér, kommundirektör. Foto: SVT

Efter lönekaoset – nu lovar kommunen svar

Uppdaterad
Publicerad

Miljontals skattekronor har de senaste åren försvunnit i felaktiga löneutbetalningar i Karlskrona, visar en hittills hemlig rapport. Men när den blir offentlig i dag utlovar kommunledningen – som hittills varit tyst – svar på frågorna.

Redan i juni kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja att felinställningar i lönesystemet gjort att miljontals kronor felaktigt betalats ut till kommunanställda i Karlskrona de senaste åren. Uppgifterna fick kommunrevisorerna att besluta om en mer djupgående granskning av löneprocessen i kommunen – en rapport som alltså blir offentlig under torsdagen. Men redan i förra veckan kunde SVT berätta att revisorernas granskning pekar på mer omfattande brister än vad som tidigare varit känt. I rapporten dras slutsatsen att löneprocessen till stora delar har ”havererat”.

Men kommunrevisionens ordförande Birgitta Ståhl (M) ville i går inte kommentera innehållet.

Lönekaoset i Karlskrona kommun

– Men jag kan säga att vi revisorer är helt eniga om slutsatserna och vad som behöver göras, säger hon.

Ni brukar inte kalla till presskonferenser med anledning av klara revisionsrapporter.

– Nej, det tillhör inte vanligheterna. Men i det här fallet tyckte vi att det var lämpligt. Med anledning av de uppgifter som figurerat i media så har vi fått ett antal frågor som vi nu vill besvara.

”Kan behöva göra mer”

I anslutning till revisorernas presskonferens planerar också kommunledningen en egen presskonferens för att där ge svar på hur miljonrullningen i kommunen varit möjlig.

– De uppgifter som SVT tagit fram är ju allvarliga, faktiskt mycket allvarliga om de visar sig stämma. Det vi nu måste titta på är om de åtgärder vi redan vidtagit varit tillräckliga. Det kan vara så att vi behöver göra mer, säger kommundirektör Carl-Martin Lanér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lönekaoset i Karlskrona kommun

Mer i ämnet