Karlskronapolitikern Mattias Liedholm (M) har sedan misshandeln för två veckor sedan fått hundratals brev och mail om hat och hot. Foto: g/SVT

Efter misshandeln – Mattias Liedholm överöst av hat och hot

Publicerad

Moderatpolitikern och Karlskronarektorn Mattias Liedholm blev brutalt nerslagen när han skulle avstyra ett bråk. Från sjuksängen fick han hundratals brev och kommentarer med hot och hat. ”Hoppas nån pissar i din dropp”, lyder en av många reaktioner efter misshandeln.

Det har nu passerat drygt två veckor sedan Liedholms sommarsemester tog en både brutal och blodig vändning. Försöket att stoppa ett pågående bråk, där två av hans söner var inblandade, slutade med att han själv slogs till marken med flera krosskador i ansiktet.

Efter en lyckad operation i Lund är han nu hemma igen, blåslagen, omtöcknad – och osäker på den egna framtiden som offentlig person inom kommunpolitiken och i Karlskrona Pride.

Förklaringen är de hundratals hot- och hatfulla kommentarer, brev och reaktioner som riktats mot Liedholm och familjen efter händelsen.

– Jag vet inte om den offentliga miljön eller det här samhället är någonting för mig längre. När folk önskar att jag vore död trots att jag drabbats av en tragedi så är jag osäker på om jag orkar fortsätta, säger Mattias Liedholm.

Hat från olika håll

I flera av kommentarerna och breven målas Liedholm och familjen ut som ”landsförrädare” som bara fått ”vad den förtjänat”.

– Många som skrivit önskar att jag aldrig hade överlevt slaget. Troligtvis är dessa kommentarer kopplade till mitt och min hustrus engagemang för mångfald, bland annat genom våra framträdande roller i Karlskrona Pride.

Mattias Liedholm har själv gjort en omfattande sammanställning av de grövsta påhoppen.

– Det är hat från både höger och vänster. En del skriver öppet och andra är mer nättroll.

På sikt ska paret lämna in en samlad anmälan till polisen.

Parallellt utreds slaget mot Liedholm som misshandel där en man i 20-årsåldern sedan tidigare är misstänkt för att ha slagit ner politikern.

– Just nu väntar vi på ett rättsintyg, som kan visa om det är rimligt att det har gått till på det sättet som berättats, att ett slag har delats ut som har orsakat Mattias skador, säger Kjell Olsson, utredare på polisen i Karlskrona.    

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer