Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här anländer de två åtalade männen, som står åtalade för djurplågeri på flera av djuren på nu nedlagda Blekinge Exotiska Värld. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Efter misstänkta djurplågerierna på Blekinge exotiska värld – nu inleds rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Ägarna till nu nedlagda Blekinge exotiska värld står åtalade för djurplågeri, efter att enligt åklagaren systematiskt ha misskött flera av djuren på anläggningen. I dag hålls rättegången i Blekinge tingsrätt mot de två männen, som båda nekar till brott.

När länsstyrelsen genomförde sin kontroll i lokalerna i Karlshamn, där Blekinge exotiska värld tidigare huserat, hittade de ett stort antal djur som på olika sätt hade vanvårdats. Enligt djurskyddshandläggaren handlade det om allt från undermåliga levnadsutrymmen till djur som var kraftigt undernärda och avmagrade.

Flera djur omhändertogs och avlivades senare – och ägarna åtalades för djurplågeri.

SVT granskar Blekinge Exotiska Värld

I dag hålls rättegången i Blekinge tingsrätt mot de två männen. Båda nekar till brott, och har olika förklaringar till de olika anklagelserna. Bland annat menar de att länsstyrelsens handläggare gjorde flera missar under kontrollen och att vissa terrarier och burar var undermåliga på grund av tvättning och kvalster.

Se männen anlända till rättegången i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Blekinge Exotiska Värld

Mer i ämnet