”Det har det varit föräldrar som har kontaktat oss och undrat om deras barn är säkra i vår organisation”, säger Tobias Larsson, styrelseordförande i KHK. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån

Efter tortyrdomen i Blekinge: KHK-ledare rekryteras med ny policy

Publicerad

Karlskrona HK har bestämt sig för att ta fram en policy för hur de ska rekrytera ledare till klubben. Det efter det uppmärksammade fallet med idrottsprofilen i länet.

KHK:s styrelse har bestämt sig för att skapa en policy för ledarrekrytering, jämställdhet och alkohol.

Anledningen är både Metoo-debatten, men framför allt det uppmärksammade fallet med den tidigare idrottsprofilen i länet, som dömdes för flera fall av tortyrliknande misshandel av flera unga idrottstalanger.

Dömdes för övergrepp

Idrottsprofilen dömdes till sex års fängelse för att bland annat ha bundit fast flera pojkar med plastpåsar över deras huvuden och klämmor på deras kroppar – övergrepp som han själv beskrev som ”förtroendeövningar”.

– Efter det har det varit föräldrar som har kontaktat oss och undrat om deras barn är säkra i vår organisation. Och då har vi insett att vi saknar rutiner för hur vi gör vår ledartillsättning, säger Tobias Larsson, styrelseordförande i KHK.

Kan kräva registerutdrag

Det är i samarbete med SISU Idrottsutbildarna som KHK börjat ta fram en policyn. Den stora punkten är just ledarrekryteringen, något som man egentligen inte haft någon policy alls för tidigare. Man diskuterar nu bland annat att ta utdrag ur belastningsregistret när man ska anställa nya ledare.

– Tidigare har vi inte haft någon riktig policy. Om du kollar på ungdomssidan när man rekryterat ledare till exempelvis skridskoskolan, då har det handlat väldigt mycket om att man frågat föräldrar som kommit in eller frågat om någon har idrottsbakgrund. Nu 2018 ser vi att det är dags att man gör det här på ett mer metodiskt sätt, säger Tobias Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.