Efter SVT-reportaget: Tusentals namn till stöd för Nilyufar

Uppdaterad
Publicerad

Hon blev illa berörd och ledsen när hon såg reportaget om Nilyufar i Mörrum. Det fick Agneta Khan från Malmö att kontakta familjen och starta en naminsamling.

– Jag tyckte det kändes jättejobbigt och helt otänkbart. Jag blev jätteskakad när jag såg inslaget.

Nyheten om Nilyufar Amirbekova som har Downs syndrom och som ensam ska skickas tillbaka till sitt hemland Kazakstan har väckt stort engagemang i hela landet.

Agneta Khan i Malmö blev så berörd av historien att hon valde att ta kontakt med familjen i Mörrum och därefter starta en namninsamling för Nilyufar.

– Jag kände att vi måste hjälpas åt. Vi måste göra allt vi kan och förhoppningsvis kan vi lämna över namnen till Migrationsverket och visa att vi är många som inte håller med om det här beslutet, säger Agneta Khan.

Stort stöd

Förutom Agnetas insamling har också familjen startat en digital lista med namn. Totalt var namninsamlingarna uppe på närmare 10 000 namn under måndagen.

– Det är så många människor som bryr sig. Det känns underbart att få ett så stort stöd, säger Ingemar Olsson, god man till Nilyufar.

I klippet: Hör Agneta Khan berätta om sitt engagemang

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.