Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren menar att den misstänkte 19-åringen bör dömas till 16 års fängelse för mord. Foto: Henrik Friberg/SVT

Efter skottet i parkeringshuset i Karlshamn – i dag inleds mordrättegången

Uppdaterad
Publicerad

Herman Nilica, 23, hade stämt träff med 19-åringen i parkeringshuset Riggen för att köpa narkotika. Men hans egentliga plan var att hämnas för en misshandel som 19-åringen utsatt en gemensam kvinnlig bekant för. Allt slutade med att Herman sköts till döds. I dag inleds mordrättegången mot den misstänkte 19-åringen.

Vid lunchtid den 13 april skickar Herman Nilica, 23, sms till 19-åringen: ”Shoo kan du ses med 300 av de vanliga o en fivish blsze vid 14.15/halv 3 tiden”.

Strax därefter skickade han till flera andra vänner: ”Kommer göra det själv asså”.

Dödsskjutningen av Herman Nilica

Herman var då beväpnad med en machete, en kniv, ett järnrör och en spruta laddad med olja. Enligt åklagaren var planen att råna 19-åringen som hämnd för en händelse som utspelade sig tidigare under våren.

19-åringen ska då ha pistolhotat och senare tvångsrakat en gemensam kvinnlig bekant som var skyldig honom pengar.

Mötet i parkeringshuset övergår snabbt i våld. Enligt 19-åringen blir han direkt påhoppad av Herman och ytterligare en okänd man, och han drar då sitt vapen och avlossar ett skott innan han springer från platsen.

Yrkar skadestånd

I dag inleds den sex dagar långa rättegången mot 19-åringen. Förutom mord står han även åtalad för grovt olaga hot och olaga tvång för vad den unga kvinnan utsatts för, samt för grovt vapenbrott.

Två personer åtalas även för skyddande av brottsling, då de bland annat skjutsat den misstänkte från Karlshamn, köpt tågbiljetter till Köpenhamn åt honom, och eldat upp hans kläder.

Hermans föräldrar yrkar på 120 000 kronor i skådestånd var, likaså en kvinnlig anhörig.

På fredagsmorgonen inleds den sex dagar långa rättegången mot 19-åringen. Förutom mord står han även åtalad för grovt olaga hot och olaga tvång för vad den unga kvinnan utsatts för, samt för grovt vapenbrott. Foto: Henrik Friberg/SVT

SVT har tidigare berättat om hur Herman var fast i ett tungt missbruk:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gerold och Maria Nilica kämpade i flera år för att hjälpa sonen Herman, 23, ifrån sitt oxycontin-missbruk. I april 2022 sköts han till döds i ett parkeringshus i centrala Karlshamn. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen av Herman Nilica

Mer i ämnet