Efter det som kommit fram i SVT:s granskning kommer nu Boverket att starta en egen utredning. I klippet hör du avdelningschef Peter Fransson berätta hur myndigheten ser på uppgifterna i granskningen. Foto: Henrik Friberg/SVT

Efter SVT:s avslöjande – Boverket startar egen utredning

Publicerad

Boverket inleder nu en egen granskning av hur miljonbidraget till Panncentralen fördelats och använts.

Samtidigt har föreningen själv anlitat en revisor i ett försök att reda ut turerna kring alla kritiserade projekt och felaktiga redovsiningar.

Det är efter SVT Nyheter Blekinges avslöjande om dubblerade lönekostnader knutna till det av Boverket finansierade projektet ”Ungas hus i huset” som myndigheten inleder en utredning i syfte att få svar på om projektpengarna redovisats korrekt.

– Vi drar igång ett ärende på det här. Det här är ett fall som vi behöver kika vidare på, säger avdelningschef Peter Fransson på Boverket.

Kan bli återbetalningsskyldiga

Totalt har Boverket betalat ut drygt 1,5 miljoner i det specifika projektet – och myndigheten har godkänt redovisningen.

Mot bakgrund av vad som framkommit låter det i dag annorlunda:

– Vi måste titta på detta så fort som möjligt, säger Peter Fransson, som säger att föreningen kan bli återbetalningsskyldig.

– Om det visar sig att de har redovisat felaktigt, ja.

Har anlitat revisor

Panncentralens nytillträdde ordförande Ivar Wenster för nu en dialog med Boverkets företrädare och har som föreningens representant tagit initiativ till att anlita en extern revisor.

– De får titta på det och försöka ge svar på vad källan är till det här, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet