SVT:s granskning av Panncentralens årsbokslut väcker frågetecken hos Boverket. – Det är inte okej, det är det inte, säger Peter Fransson, avdelningschef på Boverket. Hör mer om vad granskningen visat i klippet. Foto: SVT

Redovisade dubbla lönekostnader – fick miljonbidrag från Boverket

Publicerad

Folkets Hus-föreningen på Panncentralen kvitterade ut drygt 1,5 miljoner kronor i statligt bidrag från Boverket för att finansiera ett projekt för unga. Men SVT:s granskning visar att föreningen redovisat dubbla lönekostnader – och därmed slapp betala tillbaka pengar till myndigheten.

Projektet ”Ungas hus i huset” finansierades under drygt ett års tid av Boverket och slutredovisades i juli 2019.

Då stod det klart att lönekostnaderna i projektet skenat och på bara tretton månader landat på drygt 1,6 miljoner – alltså mer än det totalt beviljade bidraget på 1 540 000 kronor.

Men när SVT Nyheter Blekinge granskar Panncentralens årsbokslut visar det sig att de egentliga utgifterna för personal varit ungefär hälften så stora mot vad som uppgivits för Boverket – hela verksamheten inkluderad.

Om delar av bidraget blivit över hade föreningen behövt betala tillbaka till myndigheten.

– Jämför vi med årsboksluten är det någonting som inte står rätt till. Vi kan inte se någon naturlig förklaring, säger Peter Fransson, avdelningschef på Boverket efter att ha tagit del av SVT:s granskning.

Det aktuella projektet skulle ha startat i början av 2018 – men försenades ett halvår och kom igång först i juni.

Slutredovisningen lämnades in först i juli året därpå.

Av den framgår att ett 30-tal ungdomar ska ha sommarjobbat i olika omfattning och att fyra av dem blivit kvar som avlönade i verksamheten.

Pengarna ska också ha använts till löner för projektledare.

Men att den ideella föreningen inför Boverket rapporterat en samlad lönekostnad som inte stämmer med motsvarande kolumn i årsboksluten väcker frågetecken hos myndigheten.

– Det är inte okej, det är det inte, säger Peter Fransson.

Kan inte förklara siffrorna

Efter SVT:s tidigare avslöjande om Panncentralens hantering av olika bidrag avgick den tidigare styrelsen i januari i år. I stället valdes Ivar Wenster som ny tillfällig ordförande.

Han kan i dag inte svara på varför föreningen redovisat en lönesumma för Boverket och helt andra siffror i sina årsbokslut för 2018 och 2019.

– Jag vet faktiskt inte varför de inte stämmer, säger han.

Vad tänker du om att det ser ut så här?

– Det är inte bra, men det viktigare här är att den redovisning som i det här fallet lämnats in till Boverket är korrekt.

Det är den tidigare producenten och ledande företrädaren Sebastian Chavez som för Panncentralens räkning skrivit under slutredovisningen och fört en löpande dialog med Boverket om pengarna.

– Jag lämnar bara in de uppgifterna jag får från kassören, det är inte mer med det. Jag är inte ekonomiansvarig, säger han.

SVT Nyheter Blekinge har vid upprepade tillfällen sökt Panncentralens dåvarande kassör Birgitta Möller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet