Foto: SVT

Efter SVT:s avslöjande: Tjänstemän stoppas från nya bidragsutbetalningar

Publicerad

Tjänstemän i kultur- och fritidsförvaltningen stoppas tills vidare från att bevilja nya bidragsutbetalningar till föreningar – och fråntas därmed sin delegationsrätt.

Beslutet är en direkt konsekvens av SVT Nyheter Blekinges avslöjande om turerna kring Panncentralens planerade sjörövaräventyr på Mjölnarholmen.

Initiativet kommer från nämndens andre vice ordförande Sophia Ahlin (M) och är en följd av de uppgifter kring kompensationsköp kopplade till piratprojektet som godkändes av upplevelsechefen Max Dager – utan att politikerna i nämnden fick information.

Fram till nu har tjänstemän i förvaltningen på egen hand kunnat ta beslut på summor på drygt 23 000 kronor.

Granskningen av Panncentralen

Den möjligheten stoppas nu efter dagens beslut.

Även rätten att göra inköp kopplade till projekt försvinner – alla sådana beslut ska i stället fattas av nämndens politiker.

– Det som har hänt får aldrig hända igen. Tills vi har gjort en grundlig utredning och identifierat de brister som finns måste vi göra så här, säger Sophia Ahlin.

Kan inte detta uppfattas som ett kollektivt misstroende mot chefstjänstemän i förvaltningen?

– När det har begåtts uppenbara misstag måste det också få en konsekvens.

Fick pengar för båt och piratkläder

Att kommunala chefstjänstemän fråntas sin delegationsrätt är en ovanlig åtgärd. Frågan blev aktuell i Karlskrona först efter att SVT avslöjat att pengar betalats ut retroaktivt till Panncentralens inställda sjörövarsatsning på Mjölnarholmen sommaren 2019.

Föreningen fick drygt 50 000 kronor i ersättning för en båt, för arbetstimmar och för en uppsättning maskeradkläder.

Information om uppgörelsen meddelades nämndens ordförande Elina Gustafsson (S) via mejl – men frågan lyftes aldrig med övriga i nämnden.

Enligt Gustafsson för att hon helt enkelt missade att läsa mejlet.

– Jag får ganska många mejl och detta skickades mitt under semesterperioden, förklarade hon i en intervju med SVT den 21 januari.

Begär en större granskning

Förutom delegationsstoppet kommer nämnden nu se till att det görs en grundlig granskning av fakturor för både det inställda projektet på Mjölnarholmen och av andra leverantörsfakturor knutna till enskilda projekt.

– Det finns frågor i det här ärendet som vi måste reda ut. Behöver vi stärka internkontrollen och behöver vi ändra delegationsordningen permanent? Ligger bristerna hos enskilda tjänstemän som lovar för mycket eller hos ansvariga politiker som inte läser sina mejl? Det är detta jag vill ha svar på, säger Sophia Ahlin.

Två av nämndens ledamöter (L och MP) yrkade avslag på förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet