Foto: TT

Efter SVT:s granskning: Här svarar ministern om rut-fusket

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheter Blekinges avslöjande om ett omfattande fusk med rut-avdrag på ett företag i Blekinge lyftes i dag frågan i riksdagen. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) fick svara på vad regeringen gör för att förbättra kontrollen av företag som får lönesubventioner från staten.
– Det är stötande när oseriösa och rent kriminella företagare kan sko sig på samhällets bekostnad, säger Ylva Johansson.

I SVT:s granskning vittnade anställda på företaget, varav den största delen var rekryterade från Arbetsförmedlingen med en lönesubvention, om dåliga arbetsvillkor som förvägrad semester, arbetsveckor utan helgvila och inga lunchraster. Dessutom lurades flera anställda och anställdas anhöriga att ge rut-avdrag till företagaren i tron om att de skulle få tjänster. Men tjänsterna utfördes aldrig.

I dag lyftes frågan av Heléne Björklund (S), riksdagsledamot från Sölvesborg, om hur granskningen av företag som får lönebidrag av staten ska förbättras till arbetsmarknadsministern Ylva Johansson i riksdagens frågestund.

– Det är en oerhört viktig och oerhört allvarlig fråga. Regeringen vill skärpa kontrollen av den som utnyttjar anställningsstöd, säger Ylva Johansson (S).

Lurade staten på skattepengar

Granskningen visade även på hur Blekingeföretagaren lurat staten på skattepengar genom att systematiskt fuska med rut-avdrag.

Fakturor som rörde uppdrag som inte skulle godkännas enligt rut, som dödsbotömningar eller hantverkstjänster, skrevs om till städtjänster. Detta gjordes för att få rut-utbetalningar från Skatteverket, enligt flera källor. Något som arbetsmarknadsministern menar måste tas på allvar.

– De företag som kriminellt eller fuskande missutnyttjar regelverket och skor sig på samhällets bekostnad försvårar för majoriteten av alla som använder regelverket på det sätt som är avsett, säger Ylva Johansson (S).

Se hela svaret i videoklippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fusk med rutavdragen

Mer i ämnet