Nicki Sellgren i Karlskrona är en av de kvinnor som hade föredragit ett självtest av HPV, i klippet berättar hon varför. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Efter upplevelsen i gynstolen: ”Föredrar självtest utan tvekan”

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av HPV-självtesterna som införs i Blekinge i höst hoppas regionen få fler kvinnor att testa sig, även de som inte velat komma när de kallats till undersökning. Nicki Sellgren i Karlskrona är en av de kvinnor som föredrar ett självtest.

Efter att Nicki Sellgren fick en infektion när hon var utomlands i vintras, har hon dåliga erfarenheter av gynstolen. Hon vårdades av personal som knappt kunde engelska och hon led av kraftiga smärtor.

– Då låg jag mest och skrek i stolen, faktiskt, berättar hon.

Upplevelsen blev traumatisk och hon fasar för nästa besök. Nästa år ska hon byta sin spiral men är redan orolig över besöket.

– Jag vill inte sätta mig i den stolen en gång till, för det var verkligen fruktansvärt, säger Nicki Sellgren.

”Jättemånga som inte går”

Hon är övertygad om att det är många kvinnor som drar sig för att boka gynundersökning och tror att det beror mycket på att man är så exponerad. Därför tror hon att självtestet kan vara en fördel för många kvinnor som har undvikit undersökningar efter att de kallats, kanske i flera år. 

– Jag vet att det är jättemånga som inte går, säger Nicki Sellgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.