Drygt två veckor efter att Åsa Coenraads (M) blev vald till gruppledare för Moderaterna i regionen ställer hon sin plats till förfogande. Foto: SVT

Voteringsdramatik: Coenraads (M) lämnar regionen – efter två veckor

Uppdaterad
Publicerad

För drygt två veckor sedan meddelade Moderaterna att Åsa Coenraads tar över som gruppledare för partiet i Region Blekinge.

Men efter en dramatisk votering om regionposterna under tisdagskvällen blev hon utan uppdrag – och ställer sin plats till förfogande.

Först förlorade Åsa Coenraads personvalskampen om Moderaternas riksdagsplats.

I stället tog då Coenraads sikte på regionpolitiken och valdes för drygt två veckor sedan till gruppledare för partiet.

Detta efter att det tidigare och hårt kritiserade regionrådet Lennath Förberg avsattes på ett extrainsatt krismöte.

Men redan nu lämnar alltså Coenraads uppdraget som gruppledare, enligt uppgifter till SVT Nyheter Blekinge.

Blev utan uppdrag

Efter en dramatisk votering kring fördelningen av partiets regionposter under tisdagskvällen stod det klart att Coenraads blev utan plats i både regionstyrelsen och arbetsutskottet – och därmed också utan arvoderade uppdrag.

Enligt källor till SVT var just arvoderade poster ett uttryckligt krav från Coenraads sida för att fortsätta som gruppledare.

I stället valdes Anders Lund från Ronneby, Elin Petersson från Karlshamn och Sophia Ahlin från Karlskrona till platser i regionstyrelsen. Ahlin tar även plats i arbetsutskottet och blir därmed också regionråd.

KLIPP: Såhär säger nya toppnamnet om uppdraget

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

”Tacksam för förtroendet”

Moderaterna hoppades kunna ta platsen som andre vice ordförande i regionstyrelsens arbetsutskott, en plats som enligt storleksprincipen för partierna annars ska gå till Sverigedemokraterna.

Frågan avgjordes vid regionfullmäktige i dag – och platsen gick till Robert Lindén (SD).

– Jag kan bekräfta att jag är vald av gruppen och är naturligtvis väldigt tacksam för förtroendet men jag har inga kommentarer i övrigt, det är en intern process, säger Sophia Ahlin till SVT Nyheter Blekinge.

”Står till arbetsmarknadens förfogande”

Åsa Coenraads vill själv inte ställa upp på en tv-intervju.

– Jag hänvisar alla frågor till Sophia Ahlin som är vald av gruppen till representant för Moderaterna. Det är en intern process som jag inte vill kommentera ytterligare.

Vad ska du göra nu?

– Jag står till arbetsmarknadens förfogande. Mitt sikte var inställt på riksdagen men nu blev det inte så, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.