Åsa Coenraads (M) är välberedningens förslag till ny gruppledare i Region Blekinge, erfar SVT. Foto: SVT

Efter riksdagsmissen: Coenraads (M) ny gruppledare i regionen

Uppdaterad
Publicerad

På söndagskvällen avgjordes det att Åsa Coenraads tar över som ny gruppledare för Moderaterna i Region Blekinge efter Lennarth Förberg som avsattes under ett krismöte i slutet av september.

– Det känns jätteroligt och lite omtumlande. Det är mycket att sätta sig in i regionpolitiken, säger Åsa Coenraads till SVT Nyheter Blekinge.

Två veckor efter valet avsattes det tidigare regionrådet Lennarth Förberg (M) som gruppledare vid ett krismöte i Moderaternas regionfullmäktigegrupp. Något som enligt Förberg själv berodde på att han saknade hela gruppens förtroende.

Valet 2022 Blekinge

”Förbereder oss att gå i opposition”

Under söndagskvällen samlades gruppen igen – den här gången för att välja en efterträdare. Valberedningen föreslog Åsa Coenraads från Ronneby som gruppledare, Sophia Ahlin från Karlskrona som vice gruppledare och Elin Petersson från Karlshamn som andra vice gruppledare.

– Vi blev valda av en enhällig regiongrupp och har redan haft ett första möte. Det känns bra och vi vill åt samma håll. Vi förbereder oss att gå i opposition. Hur det kommer att se ut får jag återkomma till, men 2026 ska vi återta posten som styrelseordförande i Blekinge, säger Åsa Coenraads.

Vad blir viktigast för dig?

– Vi måste bli en tydlig röst om hur vi ser på regionen i framtiden. Hur vi ska få fler företag till Blekinge, ha ordning och reda i ekonomin, och en patientnära vård.

Tappade riksdagsplatsen

Åsa Coenraads, som sedan 2010 suttit i riksdagen för Västmanland, flyttade till Ronneby och Blekinge för kärleken – kommunalrådet och länsförbundets ordförande Roger Fredriksson.

När Blekingemoderaternas riksdagslistor fastställdes var det med Coenraads på första plats. Men Karlskronamoderaten Camilla Brunsberg kryssade sig förbi och knep partiets riksdagsplats. 

Efter att det stod klart att Coenraads missat riksdagsplatsen har hon varit tystlåten om sina framtidsplaner. Men nu blir hon alltså gruppledare för Moderaterna i Region Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet