Prover analyseras för att upptäcka coronaviruset vid ett labb. Foto: Jane Barlow/TT

Provsvaren negativa – inget coronafall i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

De tre personer som testats för coronaviruset i Blekinge är inte smittade. Det meddelade smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö på torsdagsförmiddagen.

Tre personer i Blekinge som rest i Italien, där det just nu skett ett utbrott av coronaviruset, testades efter att ha uppvisat symptom. På torsdagsförmiddagen kom provsvaren som visade att de inte är smittade av viruset.

– De tre proverna som var aktuella var negativa, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare Bengt Wittesjö till SVT Nyheter Blekinge.

De tre personerna har symptom men ska inte vara allvarligt sjuka.

Personerna hade rest i Italien där, det just skett ett utbrott av coronavirus, och sedan tagit kontakt med vården i Blekinge. I väntan på provresultat har personerna befunnit sig hemma och uppmanats att inte vistas utomhus för att minska risken för smitta.

Fler kommer testas

Region Blekinge räknar med att fler personer i Blekinge framöver kommer testas för viruset. Det handlar om personer som varit i de drabbade områdena och som uppvisar symptom.

– Vi räknar med att vi kommer behöva testa ett antal personer varje dag här nu de närmsta veckorna framöver, säger Bengt Wittesjö.

Hur ser beredskapen ut i Blekinge om det skulle vara så att flera personer smittas?

– Vi har förebrett oss för att i första hand ta hand om enstaka fall och efter hand, om det skulle dyka upp fler fall får vi prioritera om i våra verksamheter efter behov.

Det första fallet i Sverige upptäcktes den 31 januari i Jönköping. Då gällde det en kvinna i 20-årsåldern som besökt Wuhan-området i Kina och isolerat sig självmant vid hemkomsten. Kvinnan har vårdats i drygt en månad, hon mår bra och förväntas bli helt frisk.

Det andra fallet bekräftades på onsdagseftermiddagen. Det är en man i 30-årsåldern i Göteborg som testats positivt för det nya coronaviruset. Han vårdas nu på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Antalet nya fall utanför Kina ökar för första gången snabbare än i ursprungslandet.

Två personer har dött till följd av smittan i Frankrike och ytterligare tolv personer i Italien. Värst drabbade utanför Kina är Iran där 19 personer uppges ha dött.

I världen har drygt 82 000 fall upptäckts. Kina är värst drabbat med 78 190 fall och över 2 700 dödsfall.

Källa: TT och WHO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.