Folkhälsomyndigheten: Vi är mest oroliga för Iran

Uppdaterad
Publicerad

Risken för importfall av coronaviruset är hög i Sverige just nu – en bedömning som påverkas mycket av dagsläget i Iran och Italien. Det anger statsepidemiolog Anders Tegnell under en presskonferens på onsdagsförmiddagen.
– Det mest oroande är läget i Iran, säger Anders Tegnell.

Under Folkhälsomyndighetens pressträff under onsdagsförmiddagen redovisades lägesbilden för coronaviruset både i Sverige och internationellt.Folkhälsomyndigheten gör en riskbedömning varje vecka, framför allt inom importfall och risken för spridning i Sverige. Tydliga spridningar i Korea, Iran och Italien den senaste tiden ledde till en förändrad riskbedömning av viruset.

Se hela sändningen från Folkhälsomyndighetens presskonferens

Omfattande spridning i Iran

Då många reser till och från Italien och Iran ökar risken för importfall.

– Förändringen i framför allt Iran och Italien gjorde att riskbedömningen förändrades, säger Tegnell under presskonferensen.

– Det mest oroande är läget i Iran. Där verkar man ha en väldigt omfattande smittspridning som dessutom har exporterats till flera av länderna i regionen.

12 döda i Italien

Nuvarande risk för importfall är alltså hög, enligt Folkhälsomyndigheten, men risken för spridning i Sverige annat än till personer runt enstaka importfall är låg.

I Iran har olika uppgifter kring antalet dödsfall förekommit  – enligt en har minst 50 personer omkommit i sviterna av coronsviruset. Bland de insjuknade finns bland annat Irans vice hälsominister.  Italien bekräftade sitt tolfte dödsfall samtidigt som presskonferensen hölls.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet