Ansiktsmaskerna har sålt slut efter att coronaviruset fått spridning i Iran. Foto: AP/TT

Uppgifter: Dödstalet i Iran ökar – minst 50 döda av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Det råder delade meningar i Iran om antalet döda av coronaviruset. Enligt en reformvänlig parlamentariker har 50 personer dött sedan 13 februari, uppger den halvofficiella nyhetsbyrån Ilna.

På måndagsmorgonen skrev Iran upp dödssiffran till 12 personer och 61 smittade, enligt statlig tv. Men under förmiddagen uppges den ha ökat markant, enligt halvofficiella kanaler.

50 personer ska ha dött av coronaviruset i Irans religiösa och heliga fäste Qom, enligt halvofficiella Ilna som citerar en parlamentariker.

Hälsoministeries talesperson nekar dock till dessa uppgifter, skriver AP.

De första officiella uppgifterna om att coronaviruset nått Iran kom den 19 februari. Den reformvänliga parlamentarikern, Ahmad Amirabadi Farahani, hävdar dock att myndigheterna mörkar utbredningen.

Kollektivtrafik saneras

I stora delar av landet håller skolorna stängt och alla större evenemang har ställts in fram till fredag, rapporterar AP.

Tunnelbanan i Teheran, som används av 3 miljoner människor dagligen, och andra kollektiva transportmedel kommer att saneras, enligt myndigheterna.

Sprids i regionen

Kuwait, Bahrain, Oman och Afghanistan har rapporterat sina första fall av smittan. I de förstnämnda länderna är det bekräftat att det rör sig om personer som besökt Iran, skriver Reuters.

Också Libanon och Förenade Arabemiraten har haft liknande fall med resenärer från Iran, rapporterar Al Jazeera.

Kringliggande länder agerar

Turkiet, Irak, Pakistan och Afghanistan stängde under helgen sina gränser till Iran.

Flera flygbolag har också vidtagit åtgärder. Qatar Airways uppmanar passagerare som ankommer från Iran och Sydkorea, att hålla sig hemma eller i karantän under 14 dagar.

Kuwait Airways och Iraq Airways ställde in alla resor till Iran redan under förra veckan. Och Saudiarabien stoppar tillfälligt sina medborgare från att resa till och från Iran, skriver Al Jazeera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet