• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Här håller Irans vice hälsominister Iraj Harirchi en presskonferens om coronaviruset – medan han själv är smittad. Foto: Reuters

Irans vice hälsominister har testats positivt för coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Vice hälsoministern Iraj Harirchi har testats positivt för coronaviruset och befinner sig just nu i karantän. Det uppger en talesperson för hälsoministeriet till statlig tv.

Iraj Harirchi har haft i uppgift att leda arbetet mot att bekämpa virusets spridning i landet, men har nu själv smittats.

Så sent som i går höll Harirchi en presskonferens för att ge en uppdaterad lägesrapport.

I en video som sprids på sociala medier syns en påtagligt svettig Harirchi som både hostar och torkar pannan med en servett under pressträffen.

Under tisdagen meddelade också en iransk parlamentariker, Mahmoud Sadeghi, att även han har smittats. I ett inlägg på Twitter förmedlar han känslor om uppgivenhet för livet i samband med att han har insjuknat, skriver Reuters.

Coronavirusets grepp om Iran hårdnar

Siffran på antalet smittade personer fortsätter att stiga och flera närliggande länder har begränsat trafiken till och från Iran.

Myndigheter uppger under tisdagen att man har bekräftat 95 fall av smittade personer och 16 personer som hittills dött av viruset, enligt Reuters.

Det är en mycket lägre siffra av antalet döda än vad som tidigare rapporterats från andra källor i landet. De motstridiga uppgifterna har därför lett till ifrågasättandet av landets öppenhet kring spridningen.

Ställt in flygtrafiken

Flera länder har nu ställt in flygtrafiken till och från Iran efter att insjuknade personer i respektive land har kunnat kopplas till resor till Iran, skriver Reuters.

Förenade Arabemiraten meddelar att man stoppar flygtrafiken i en vecka. Medan Irak har stängt gränsen mellan länderna för iranska medborgare. Även Turkiet har ställt in flygtrafiken till Iran, bortsett från staden Teheran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.