Hör Patrik Håkansson, utbildningsförvatningschef Olofströms kommun, berätta om varför elevfrånvaron ökat i klippet ovan. Foto: SVT/TT

Ökad elevfrånvaro i alla Blekinges kommuner

Uppdaterad
Publicerad

I samtliga av Blekinges kommuner ökade elevfrånvaron under 2020 jämfört med 2019. En stor anledning antas vara de hårdare kraven på att stanna hemma vid minsta symptom.

I Sverige finns det ingen central sammanställning av elevfrånvaro och kommunerna använder olika system och räknesätt för att få fram frånvaron.

SVT Nyheter Blekinges kartläggning av statistik från länets kommuner visar att frånvaron bland skolelever ökat i samtliga kommuner under 2020 jämfört med året innan.

Kan få negativa konsekvenser

Hur mycket frånvaron ökat skiljer sig mellan de olika kommunerna men är inte helt lätt att jämföra då de använder sig av olika beräkningsmetoder. Men en av de kommunerna där elevfrånvaron ökat mest är Olofström.

– Med all sannolikhet beror det på pandemin. Både elever och vi som jobbar stannar hemma vid minsta symptom, säger Patrik Håkansson, utbildningschef i Olofströms kommun.

Den ökade frånvaron kan, enligt honom, få negativa konsekvenser för undervisningen.

– Vissa gruppmoment blir svårare att genomföra för läraren. Men framför allt blir det jobbigt för eleven som riskerar att missa viktiga delar av utbildningen som kan bli svåra att ta igen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.