Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den specialbyggda diskvagnen har konstruerats endast för Sweden Rocks behov. Nu vill flera arrangörer ha samma lösning. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Ett steg närmare engångsfri festival – så kan rockglasen återanvändas

Publicerad

Engångsprodukterna ska bort till 2026 på Sweden Rock. Därför införs nu ett nytt system – där plastglas kan diskas och återanvändas.

– Vi är jättestolta och ska till nästa år utveckla detta ännu mer, säger Mats Lindgren, food manager på festivalen.

Antalet engångsartiklar som förbrukas ska halveras till 2026 inom EU. Sedan 1 januari i år finns därmed ett krav på serveringar i Sverige att erbjuda mat och dryck i muggar och matlådor som går att återanvända.

Därför har Sweden Rock fått ställa om inför årets festival – och food manager Mats Lindgrens fokus har legat på att hitta klimatsmarta lösningar.

Sweden Rock Festival 2024

– Jag brinner för detta. I år tar vi ett steg och för varje år kommer vi närmare en helt plastfri festival. Vi ligger i bräschen inom vår bransch, säger han.

Tidigare år har personalen fått mat i färdigpackade lådor. För första gången erbjuds i stället buffé, vilket sparar 30 000 matförpackningar.

Nytt disksystem

Redan 2022 serverades fatöl i pappersmuggar, varpå det fanns en oro för att det skulle påverka besökarnas upplevelse negativt.

– Tvärtom höll muggen både skummet och kylan bättre än i plast. Det har funkat jättebra, säger Mats Lindgren.

Förutom pappersmuggar i barerna cirkulerar också sejdlar i glas och vinglas i hårdplast inne på VIP- och vinområdena, som kan diskas och återanvändas. Festivalen har inlett ett samarbete där en speciell diskvagn kan tvätta produkterna på rätt sätt.

– Det finns små porer i glaset och för att det inte ska bildas bakterieflora där måste de åka genom en torktunnel direkt, säger Mats Lindgren.

Följ med ”bakom disken” på Sweden Rock Festival i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sweden Rock Festival 2024

Mer i ämnet