Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under de speciella förutsättningarna för avloppsaffären på Tjurkö, menar Magnus Larsson (C) att det skulle vara lämpligt om någon annan kommun tog beslut i ärendet. Foto: SVT

”Ett unikt undantag”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets gruppledare Magnus Larsson förstår inte skälen bakom Karlskronaalliansens plötsliga ja till ett nybygge med eget avlopp på Tjurkö.

– Något liknande beslut har inte tagits på 25 år, säger han.

Magnus Larsson har med något undantag suttit 25 år i nämnden som hanterat de här frågorna. Enligt honom har det fram till nu funnits en politisk samsyn kring att invänta kommunalt vatten och avlopp innan klartecken för nybyggen ges på ön.

– Enligt förvaltningen klarar inte Tjurkö fler enskilda avloppslösningar, de skadar miljön, säger han.

Unikt bygglovsärende på Tjurkö

Förvånad

Magnus Larsson blev förvånad när det stod klart för honom att kommunstyrelsens ordförande Emma Swahn Nilssons (M) make, Arvid Nilsson, engagerat sig i det speciella ärendet och beställt en provgrävning på den aktuella tomten.

Enligt Magnus Larsson går det inte att utesluta att det påverkat svängningen politiskt.

– Hade argumentation från de styrande varit lika stark om det varit någon annan person inblandad? Den frågan väcktes ju nu med tanke på att det aldrig tidigare varit på tapeten att släppa fram den här typen av lov, säger han.

Andra politiker fått avgöra

När det stod klart att det fanns en koppling till den politiska ledningen i kommunen anser Magnus Larsson att de styrande i nämnden borde låtit en annan kommun fatta det avgörande beslutet,

– Då hade inte den här situationen behövt uppstå, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unikt bygglovsärende på Tjurkö

Mer i ämnet