Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunens tjänstemän avråder och oppositionen säger nej. Under torsdagen avgörs det om Karlskronaalliansen ger klartecken för villa med enskilt avlopp – i ett ärende med starka kopplingar till den ledande politikerns make. Foto: SVT/TT

Nu avgörs känsliga avloppsfrågan på Tjurkö – koppling till kommunalrådets make

Uppdaterad
Publicerad

In i det sista är det oklart om det blir ett ja eller nej från ledande politiker till bygget av en ny villa med enskilt avlopp på Tjurkö.

Och det trots att planerna föreslår kommunalt vatten- och avlopp på ön inom några år.

SVT Nyheter Blekinge kunde tidigare avslöja att fastigheten har starka kopplingar till kommunstyrelsens ordförande, Emma Swahn Nilssons (M) make, mäklaren Arvid Nilsson, som beställt och betalt flera arbeten på tomten.

Under torsdagens möte i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden ska politikerna fatta beslut om kvinnan som står skriven som fastighetsägare får rätt till enskilt avlopp, en så kallad infiltrationsanläggning.

Unikt bygglovsärende på Tjurkö

Tjänstemännen menar att en sådan lösning äventyrar hälsa och miljö för Tjurköborna. Oppositionen kommer att rösta nej eftersom man misstänker att det finns en jävsproblematik.

Öppnar för vändning

Karlskronaalliansen (M, SD, KD, L) har tidigare varit positiva till enskilt avlopp – både för den aktuella fastighetsägaren och för framtida sökande:

– Om förutsättningarna är desamma som på den här fastigheten, ja, sa nämndens ordförande Carl-Göran Svensson (M) till SVT i december 2023.

Senast avloppsfrågan var uppe för beslut återremitterades ärendet till tjänstemännen för att ta reda på när kommunalt va tidigast kan vara på Tjurkö.

Tvekar in i det sista

SVT har tagit del av kommunens svar som föreslår en va-utbyggnad under 2025–2030.

Trots detta, uppger nu Carl-Göran Svensson (M) att styret inte kommer att bestämma sig förrän under sittande möte.

– Vi har ett gruppmöte i samband med att nämnden ajourneras och då kommer vi att ta ställning till hur vi ska agera.

SVT har tidigare sökt Arvid Nilsson som meddelat att han inte har något eget intresse i fastigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unikt bygglovsärende på Tjurkö

Mer i ämnet