Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reporter Martin Axelsson Därth förklarar varför avloppsaffären på Tjurkö är så unik. Foto: Henrik Friberg/SVT

Styret röstar för undantag i byggärende där Vattenborgens ägare engagerat sig

Uppdaterad
Publicerad

Under flera decennier har kommunen sagt nej till nybyggen på Tjurkö eftersom det i så fall också inneburit nya enskilda avlopp. Men nu kan det plötsligen bli verklighet i ett fall där kommunalrådet Emma Swahn Nilssons (M) make, Arvid Nilsson, har en oklar roll.

Ärendet om ett nybygge på Tjurkö splittrar miljöpolitikerna i Karlskrona. Karlskronalliansen, med M, SD, KD och L, i miljö- och byggnadsnämnden är på väg att ge klartecken till ett nybygge av en villa med infiltrationsanläggning på en fastighet på ön.

Detta trots att miljöinspektören som utrett ärendet sagt nej av flera skäl. En anledning är att kommunen tidigare konstaterat att fler enskilda avlopp inte ska godkännas eftersom det saknas kommunalt vatten och avlopp på ön. En annat skäl är att kommunen med ett ja öppnar för fler enskilda va-lösningar på Tjurkö, något som “äventyrar hälsan hos bosatta på Tjurkö samt riskerar att förorena grundvattnet/dricksvattnet ytterligare”, skriver miljöinspektören.

Unikt bygglovsärende på Tjurkö

Beställt provgrävning på tomten

Den aktuella tomten ägs av en kvinna, som är skriven i Stockholm.

När SVT ställer frågor om den planerade villan till henne uteblir svaren på frågorna om vad för hus som ska byggas, om hon ska bo där själv eller om hon ska sälja vidare efter att ärendet avgjorts.

Detsamma gäller frågan om vilken roll Arvid Nilsson har i hennes husprojekt.

– God jul, hälsar ägaren innan hon lägger på luren.

I de kommunala handlingarna i ärendet framgår att Arvid Nilsson beställt en provgrävning på den aktuella tomten på Tjurkö av en lokal firma. Men i vilken egenskap han gjort det är oklart.

“Spelar ingen roll”

Miljö- och byggnadsnämndens ordförande Carl-Göran Svensson (M) säger till SVT Nyheter Blekinge att han inte ser något bekymmer med att kommunalrådet Emma Swahn Nilssons make, Arvid Nilsson engagerat sig i ärendet. Eller att det skulle påverka beslutet.

– Inte det minsta, säger han.

Han berättar att Karlskronaalliansens politiker gör en annan bedömning än miljöinspektören gjort.

Kommer det att vara fritt fram för alla som vill bygga nytt på Tjurkö nu?

– Om förutsättningarna är desamma som på denna fastigheten, ja.

Varken Emma Swahn Nilsson eller Arvid Nilsson vill kommentera ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unikt bygglovsärende på Tjurkö

Mer i ämnet