Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunen ansåg inte att fastigheten hade några naturvärden. Då passade Arvid Nilsson på att beställa en trädfällning av flera skyddsvärda ekar. Foto: Länsstyrelsen Blekinge

Skyddsvärda ekar skövlades – M-toppens make beställde jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpolitikerna konstaterade felaktigt att tomten på Tjurkö saknade särskilda naturvärden.

Några månader senare beställde kommunstyrelsens ordförande Emma Swahn Nilssons (M) make Arvid Nilsson nedsågningen av ett skyddsvärt ekbestånd just där.

När politikerna i miljö- och byggnadsnämnden körde över tjänstemännen och gav sitt stöd för en ny villa på tomten poängterades i förhandsbeskedet att “Platsen bedöms inte inrymma några särskilda naturvärden eller andra allmänna intressen”.

Några månader senare sågades ett stort antal ekar ner på tomten, flera så grova att de i efterhand bedömdes som särskilt skyddsvärda.

Unikt bygglovsärende på Tjurkö

Bakom beställningen av trädfällningen låg Arvid Nilsson, make till kommunstyrelsens ordförande Emma Swahn Nilsson (M).

Arvid Nilsson beställde att de skyddsvärda ekarna skulle fällas, trots att han inte äger fastigheten. Foto: Länsstyrelsen Blekinge

Varför han engagerat sig i både provgrävningen för avloppet och trädfällningen på tomten, som ägs av en annan person, är oklart.

Klart är däremot att trädfällningen aldrig borde ha skett, åtminstone inte utan samråd först, enligt länsstyrelsen.

Anmäldes av privatperson

Efter att en privatperson anmält trädfällningen gjordes en syn på platsen och länsstyrelsen konstaterade att politikernas bedömning var “missvisande.”

“Dessa skyddsvärda träd borde noterats av kommunen vid platsbesök” skriver länsstyrelsen.

Carl-Göran Svensson (M), ordförande i miljö och samhällsbyggnadsnämnden, är den politiker som drivit frågan om ett klartecken för nybygget på tomten. Han säger sig vara ovetande om att Arvid Nilsson även engagerat sig i trädfällningen på tomten vid sidan om beställningen av en provborrning på tomten.

– Jag tror inte att jag kände till att Arvid Nilsson har beställt någon trädfällning, det gör jag inte.

Har Arvid Nilssons engagemang i fastigheten något att göra med ditt engagemang i frågan?

– Inte det minsta.

SVT har sökt en kommentar från Arvid Nilsson kring hans engagemang på fastigheten, men via mejl är det enda svar vi får: ”Jag äger ingenting på Tjurkö!”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unikt bygglovsärende på Tjurkö

Mer i ämnet