Hör Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare, och Johanna Björkman, advokat och tidigare åklagare, i klippet ovan. Foto: SVT

Experterna: ”Livstids fängelse för styckmordsåtalade”

Publicerad

I dag ska åklagare Anna Johanssons ge besked om vad hon menar att de två mordmisstänkta männen bör få för straff.

Svaret är självklart enligt de rättsexperter SVT pratat med: Livstids fängelse för de båda åtalade.

Den uppmärksammade styckmordsrättegången i Blekinge tingsrätt närmar sig sitt slut.

Två män, 22 respektive 23 år gamla, står åtalade för mord och brott mot griftefriden, misstänkte för att ha mördat och styckat en 57-årig man i Karlskrona den 25 juli förra året.

Styckmord i Karlskrona

Under måndagen – på rättegångens sjunde förhandlingsdag – ska åklagare Anna Johansson yrka på vad hon vill att de två åtalade männen dömas till.

Skyller på varandra

22-åringen har erkänt att det var han som utdelade de dödande slagen med skiftnyckel, medan 23-åringen beskrivit hur han sedan styckade kroppen. Där stämmer de båda männens berättelser överens.

Under rättegången har de båda männen dock skyllt den drivande rollen i planeringen av mordet på varandra. 23-åringen nekar dessutom till anklagelsen om mord.

Åklagaren menar i stället att de båda planerat och genomfört brottet i samförstånd.

Motivet: vanföreställningar eller manipulation

Även förklaringarna till vad som ska ha motiverat männen att utföra brottet skiljer sig åt.

22-åringen har framhållit sin psykiska ohälsa, och menar att han bland annat haft hatiska vanföreställningar där 57-åringen framstod som en farlig person med koppling till maffian.

23-åringen säger sig istället ha varit manipulerad av den medåtalade, och trott på de lögner han berättade om 57-åringen.

Åklagaren menar i sin tur att det främsta motivet till att de två männen ska ha dödat 57-åringen var att de ville bo kvar i hans lägenhet.

I klippet ovan redogör rättsexperterna Johanna Björkman och Sven-Erik Alhem för vad de tror att åklagaren kommer att yrka på, varför brottet är att anses som extra grovt och vad som skulle kunna ses som förmildrande omständigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet