Emmeli Olsson var placerad på det kommunala boendet när hon avled den 7 september 2015. Foto: SVT

Facit för Rosenbom: våld, droger – och dödsfall

Uppdaterad
Publicerad

Över 300 anmälda brott, kritik från politiker, forskare och myndigheter – och flera uppmärksammade dödsfall. Motell Rosenboms åtta år som kommunalt hemlöseboende har gång på gång orsakat debatt och rubriker.

Exemplen med hyresgäster som förvarat droger på boendet är inte de enda som väckt kritik mot den modell som socialförvaltningen i Karlskrona förespråkat sedan öppnandet.

December 2011: Hyresgästen Ingemar ”Skrot-Nicke” Gustafsson stängs av från boendet efter en konflikt.  Låset byts ut och den livsviktiga hjärtmedicinen blir kvar på rummet och trots att han senare återvänder till sitt rum stoppades hemtjänsten från att göra besök hos honom. Några dagar senare hittades han död på golvet i sitt rum. Händelsen leder till ändrade rutiner och hård kritik från Socialstyrelsen, efter att SVT Nyheter Blekinge granskat fallet.

Oktober 2013:En 61-årig man hittas av en väktare utanför Rosenbom. Senare avled han – och tre män misstänktes för att ha mördat honom. Brottsmisstankarna avskrevs senare.

September 2015: Den 7 september skjuts 21-åriga Emmeli Olsson till döds. Tre månader tidigare hade hon fått ett rum på stödboendet Rosenbom – där hennes missbruk kraftigt eskalerade.

Valborgsmässoafton 2017: En 36-årig man blir misshandlad och knivhuggen i benet inne på ett rum på boendet. Mannen förs medvetslös till sjukhus och två män döms senare till fängelse för våldsattacken. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlskrona

Mer i ämnet