Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hittade knarklager på kommunalt stödboende

Hittade knarklager på kommunalt stödboende

Uppdaterad
Publicerad

Sedan det kommunala stödboendet Rosenbom i Karlskrona slog upp portarna år 2010 har över 300 brott anmälts på platsen. Utöver den stora andelen narkotikabrott har bland annat ett 50-tal våldsbrott anmälts. Nu kritiseras verksamheten från flera håll.

I veckan åtalades en kvinna misstänkt för narkotikasmuggling. I hennes rum på det kommunala stödboendet Rosenbom hittade polisen stora mängder kanyler, redlinepåsar och en del ecstasytabletter. Utredningen visade att kvinnan kan ha distribuerat droger från sitt rum och när hon greps hade hon ett kvarts kilo amfetamin på sig.

Men det är inte första gången någon grips med stora mängder narkotika på boendet. I december 2016 åtalades en 25-årig hyresgäst på stödboendet sedan personalen hittat amfetamin, metadon samt mängder av ampuller och tabletter på mannens rum.

– Jag känner många som varit där och beskriver den här verkligheten. Dels med en enorm tillgång till droger av diverse slag, men också mycket misshandel, hot och sexuellt utnyttjande, säger Björn Fries (S), ledamot i socialnämnden och tidigare regeringens narkotikasamordnare.

”Får absolut inte ske”

Rosenbom är tänkt som ett akutboende, där personer med diverse problematik kan få tillgång till ett rum för att inte riskera hemlöshet. Det finns inga krav på att de boende behöver vara drogfria, men att sälja narkotika eller begå andra brott är inte tillåtet.

– Det får absolut inte ske. Visst har det varit en del grejer som har hänt, men det hände även innan Rosenbom fanns. Då hände det i deras bostad eller på kategoriboendet på Saltö, som inte var kommunala, säger Ingrid Hermansson (C), socialnämndens ordförande.

– Har vi bara ambitionen att ha koll på de här personerna kan vi lika gärna stängsla in dem. Men vill vi att de ska leva avsevärt bättre liv och kanske bli fria sin drogproblematik är det här en dålig lösning. Det är inte det akutboende som man har sagt att det ska vara, utan det blir för många en långvarig och permanent lösning, säger Björn Fries (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlskrona

Mer i ämnet