Facket efter krismötet: ”Förtroendet förbrukat”

Publicerad

Fackförbundet Visions medlemmar har tappat förtroendet för delar av ledningen inom kyrkan i Karlskrona.
I dag samlades medlemmarna till krismöte.
– Något måste hända och det är bråttom, säger det regionala skyddsombudet Anders Christensson.

Han var på plats i Karlskrona i dag för att samla ihop medlemmarnas reaktioner på den senaste tidens avslöjanden om allvarliga arbetsmiljöproblem och personalflykt i Karlskrona-Aspö pastorat.

Efter mötet hade bilden klarnat – missnöjet med delar av ledningen är kompakt.

– Mina medlemmar har tappat förtroendet för kyrkoherden, kanslichefen och för kyrkorådets ordförande.  Där finns det ett missnöje, säger Anders Christensson.

Överväger anmälan

Särskilt upprörd är personalen, enligt facket, över att kyrkorådets ordförande Gerthie Olsson (S) i en SVT-intervju nyligen helt avfärdade kritiken mot den kärleksrelation som kyrkoherden Pamela Garpefors och kanslichefen Per Gustafsson inlett med varandra.

– Det uttalandet har uppfattats som nonchalant, säger Anders Christensson.

I nästa vecka träffas Visions skyddsombud ledningen och blir det inga förändringar i organisationen hotar facket med att vända sig till Arbetsmiljöverket med en anmälan.

– Jag hoppas få med mig övriga fackförbund. Det skulle göra oss betydligt starkare. Vi måste få till stånd en lösning på detta.

”Inte hållbart”

Gerthie Olsson säger till SVT att det just nu förs diskussioner kring hur ledningen ska gå vidare med den chefsmodell som infördes efter att toppchefernas relation blev offentlig våren 2018.

– Det är ingen hållbar situation på sikt. Men vi pausar den frågan över påsk och tar upp den i nästa vecka, säger hon.

Att fackförbundet Visions medlemmar i pastoratet nu tappat förtroendet för henne, kyrkoherden och kanslichefen beskriver hon som ”olyckligt”.

– Men jag ser inte vad jag kunde ha gjort annorlunda. Jag har försökt att vara öppen och har under de senaste åren inte fått en enda skriftlig anmälan med kritik av det slag som nu framförs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar - personalflykt från kyrkan

Mer i ämnet